Als minister van Buitenlandse Zaken heeft Maxime Verhagen geprobeerd de AIVD in te zetten om Geert Wilders te bespioneren.
Verhagen wilde namelijk weten de film Fitna er precies uit zou komen te zien. Aangezien Wilders publiekelijk en prive geen mededelingen wilde doen maakte het kabinet zich buitengewoon veel zorgen. Toen het gerucht rondging dat er bladzijden uit de Koran gescheurd zouden worden vreesde het kabinet dat 'de Islamitische wereld' dat niet zou accepteren. Wat als ze daar helemaal los zouden gaan?
Verhagen wilde de mogelijke schade zo goed mogelijk beperken. Alleen moest hij dan wel weten wanneer Wilders Fitna zou uitbrengen. De oplossing die hem voor ogen stond loog er niet om, aldus het NRC:
Wilders werd permanent bewaakt en zijn bewakers zouden informatie kunnen doorspelen. Maar Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Joustra voelde daar niets voor. Bewakers zijn geen spionnen, vindt hij. Daar moet je toch een cesuur in aanbrengen anders kan je mensen niet meer beveiligen, zegt hij in de uitzending.
De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Guusje Ter Horst, zag niets in het plan. Haar reactie:
Ik zet niet de AIVD in op de handel en wandel van Tweede Kamerleden.
Verhagen reageerde heel kort op de berichtgeving. Zijn woorden kunnen min of meer geinterpreteerd worden als een bekentenis:
In een schriftelijke verklaring laat hij weten dat het kabinet ernaar streefde eventuele risicos vanwege de film voor Nederlanders en Nederlandse bedrijven in het buitenland zoveel mogelijk te beperken.
De echte vraag is natuurlijk hoe Wilders hierop gaat reageren? Blijft die rustig (en negeert hij het wellicht zelfs) of gaat die de komende dagen op een anti-Verhagen rampage?
Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die Verhagen dit aanrekenen. Ik niet. Als minister van BuZa moest hij Nederlanders en Nederlands belangen in het buitenland behartigen en verdedigen. Vanuit zijn positie kan ik me het best voorstellen dat het handig was om te weten wanneer Fitna zou verschijnen. Daar kon dan rekening mee gehouden worden, hij en ambassadepersoneel konden er al op inspelen, etc.
Ging het ver om de hulp van de AIVD te gebruiken? Ja, natuurlijk, te ver zelfs. Maar de rest van het kabinet begreep dat en gaf Verhagen dus te kennen dat dit idee niet uitgevoerd zou worden. Er is dus verder niets gebeurd dat niet door de beugel kan.
Met andere woorden, laten we vooral geen olifant maken van deze mug.