Matige gasten, matige uitzendingen, matige kijkcijfers; niks gaat goed met Pauw.
Eerlijk zeggen: wanneer was de laatste keer dat u om 11 uur 's avonds op de bank ging zitten om eens lekker de dag door te nemen met Jeroen Pauw op de buis? Waarschijnlijk kan u het zich niet eens herinneren, zo lang geleden is het. Dat komt onder andere omdat Pauw zowel qua vraaggesprekken en onderwerpen in zijn eentje niet eens half zo sterk is als het duo Pauw & Witteman.
Er zit geen pit meer in de VARA-talkshow. De gasten zijn uitgekauwd, net als de onderwerpen. Alles is overdag al een keer teruggekomen in andere programma's, in kranten en vooral ook: online. Dat gebrek aan unieke onderwerpen en invalshoeken zie je terug in de kijkcijfers. Gisteren haalde Pauw 572.000 kijkers en afgelopen vrijdag 599.000. De concurrent, RTL Late Night met Humberto Tan haalde gisteren 953.000 kijkers en afgelopen vrijdag 1.431.000.
De kijker is Pauw zelf zat, de selectie van de gasten van het VARA-programma, etc. De magie is uitgewerkt. Er wordt al maanden gespeculeerd over een vroegtijdig einde van de talkshow. Het zou verstandig zijn als het programma nog voor het einde van het jaar wordt gecanceld, al schijnen ze van de NPO in principe nog door te mogen tot en met de zomer van volgend jaar.
De vraag is waar dat goed voor is. Ja, voor de portemonnee van Pauw en al zijn medewerkers op de redactie, maar heeft het Nederlandse televisiepubliek daar iets aan? Nee, natuurlijk niet. Al dat belastinggeld kan beter worden gestopt in een andere meer aantrekkelijke (en niet zo linkse) programmering. Of al dat geld kan gewoon worden teruggegeven aan de burger, zodat hij zelf kan bepalen wat hij met dat geld doet.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.