Zeg wat je wilt over Kees van der Staaij, maar je kunt niet ontkennen dat de SGP-leider iedere keer weer op magistrale wijze de vloer aanveegt met D66.
D66 is aan het radicaliseren. De partij van Alexander Pechtold dringt hun liberale waarden op aan andere partijen en gaat daarbij voorbij aan de keuzevrijheid van mensen.
Dat zei lijsttrekker van de SGP Kees van der Staaij woensdag tijdens het eerste verkiezingsdebat van de NOS op Nederland 1.
Van der Staaijs grote kracht is dat hij de hypocrisie van Pechtold en de zijnen op onbarmhartige wijze kan blootleggen. Pechtold zegt dat iedereen vrijheid moet hebben - klinkt leuk natuurlijk - maar dan wel alleen als iedereen de opvattingen van D66 deelt. Zoals Van der Staaij terecht opmerkte: "Maar wee je gebeente als je er anders over denkt".
Eén voorbeeld daarvan is de houding van D66 ten opzichte van het vrouwenstandpunt van de SGP. Een echte liberaal denkt dan: iedereen heeft het recht om zich te verenigen. Dat is een grond- en belangrijker nog, een natuurrecht. Het is raar dat ze geen vrouwen willen toelaten op de kieslijst, maar uiteindelijk is dat hun keuze.
Daarnaast hekelde Van Der Staaij het D66-plan met betrekking tot orgaandonatie. Als echte nepliberaal (ja, ja, echte 'nep': ik schrijf het zowaar) vindt Pechtold dat iedere Nederland automatisch orgaandonor moet worden. Wil je dat niet, dan moet je er bezwaar tegen maken.
Volgens Van der Staaij is dat significant, onder meer omdat hij geen ruimte meer laat voor burgers die twijfelen over of ze hun organen na hun dood al dan niet willen afstaan.
Daarin heeft hij natuurlijk gelijk. Hij had er aan toe kunnen voegen dat het plan er blijkbaar vanuit gaat dat uw organen in eerste instantie toekomen aan de staat. Het is een bijzonder totalitaire instelling, die de Democraten 66 - die het lef hebben zich 'liberaal' te noemen - niettemin omarmen.
Er valt het één en ander aan te merken op de politieke (en sociale) opvattingen van de SGP, maar wat is hun voorman goed in het onderuit halen van zogenaamde-liberalen. Alleen daarom al zou je bijna overwegen een keertje op ze te stemmen.
Foto: Wikimedia Commons / Apdency.