De moreel superieuren leren het nooit af. Via een gezamenlijk programma willen de Vrije Universiteit, de Erasmus Universiteit, Universiteit Utrecht en Universiteit Leiden "wetenschap toegankelijk en aantrekkelijk maken voor talentvolle allochtone studenten". Het kabinet wil juist van dit soort discriminerende programma's af.
Om meer allochtoon talent te laten kiezen voor een wetenschappelijke carriere wordt enerzijds allochtoon talent geselecteerd voor student-assistentschappen en anderzijds begeleiders getraind in het (h)erkennen van allochtoon talent en in interculturele communicatievaardigheden.
Wablief? Klinkt als Columbus die met een spiegeltjes en kraaltjes probeert om een horde indianen te paaien. In het academisch onderwijs deden we niet meer aan. Een programma om 'minderheden' aan een promotieplaats te helpen, wordt per 2013 stopgezet. De laatste ronde beurzen wordt in juni uitgedeeld. Daarover wordt wat afgehuild.
Promovendus bij geschiedenis Ali al Tuma zegt dat het hem wel hielp. Zonder de beurs, had ik niet in Leiden mijn promotie kunnen doen. Hij denkt wel dat het bij geesteswetenschappen moeilijker is een promotieplek te krijgen dan bij exacte of medische studies.
U kent Al Tuma toch wel? Van dat baanbrekende onderzoek naar de tijd
dat Marokko Spaans was. Ahem.
Het lijkt me volstrekt logisch dat het ministerie de subsidie voor dit programma stopzette. Het is op een debiel, racistisch criterium gestoeld en daar moeten we van af. Promotieplaatsen moeten verstrekt worden op basis van capaciteiten, niet op basis van afkomst. En datzelfde geldt voor de student-assistentschappen.
De reden dat het programma er is, is zo mogelijk nog curieuzer. Allochtone studenten geven zelf vaak aan geen concreet beeld te hebben hoe het is om op de universiteit te werken en welke stappen leiden naar een eventuele promotieplaats. Een mooi voorbeeld van paternalisme. Je vraagt aan een behoofddoekt of benegerd kind of het weet hoe je promovendus wordt. Hij zegt: geen flauw idee. Jij kunt iets goeds doen voor de wereld. Win win!
Helaas geldt het gebrek aan kennis over promotieplaatsen voor alle studenten. Ik herinner me een leraar op mijn roomblanke middelbare school die promoveerde. In een klas van 30 vwo'ers waren er maar liefst twee die überhaupt wisten wat promoveren is. De rest had geen flauw idee.
Dat de vier universiteiten stug blijven volhouden aan racistische selectiecriteria, is mij een doorn in het oog. Een student-assistentschap is een eervolle, verantwoordelijke functie. Geen mandje met spiegeltjes en kraaltjes. Het zou de politiek sieren als ze snel korte metten maakt met dit soort onzin.