Gisteren had ik een interview met UKIP member en MEP Roger Helmer. Het resultaat leest u hier.
Op een zonovergoten terras op Het Plein in Den Haag werd het een gesprek over conservatisme, de EU en de rol van het Verenigd Koninkrijk daarbinnen, de euro, de komende verkiezingen en de toekomstige samenwerking tussen eurokritische partijen.
Wie is Roger Helmer? Een uiterst aimabele man van 70, die minstens 10 jaar jonger oogt en nog erg energiek is. Afgestudeerd als wiskundige koos hij voor een internationale loopbaan in het bedrijfsleven. Politiek zit hij tegen het libertarische aan, maar in elk geval een klassiek liberaal en voorstander van de vrije markt. Hij begon zijn politieke carrière bij de Conservatieven, maar stapte in maart 2012 over naar UKIP. Mijn eerste vraag luidde dan ook:
Waarom bent u in 2012 overgestapt van de Conservative Party naar UKIP?
Het antwoord luidde weinig verrasend. Helmer: "Ik merkte al vroeg dat de Conservatieve Partij alleen in naam conservatief, voor een vrije markt en tegen een te grote Europese bemoeienis met ons land was. Het bleken vooral mooie verkiezingswoorden, maar uit de politieke handelingen daarna bleek daar niets meer van. Elke premier stemde gewoon in men méér invloed van Brussel. Dat is al vanaf 1965 zo."
En Thatcher dan? Die heeft Groot-Brittannië toch mooi de euro bespaard?
"Dat is één van haar verdiensten inderdaad, maar niettemin is het algemene beeld sinds 1965: méér Europa. Ook bij de Conservative Party en dat was een geleidelijk proces. En daardoor ontstond ook bij mij geleidelijk aan twijfel of ik daar wel goed zat. Temeer daar ook de politieke opvattingen over het energie- en klimaatbeleid niet de mijne waren. Men belazert de kluit gewoon met hun klimaatpolitiek, daar klopt niets van. Daarom mijn overstap naar UKIP in maart 2012."
Hoe zou u uw ervaringen in Brussel tot nu toe omschrijven?
"U bedoelt in het algemeen of bij UKIP? Algemeen gesproken moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat je als individueel lid van dat parlement weinig kunt veranderen. Men is daar totaal eurofiel. Natuurlijk frustreert dit wel eens, maar toch is het belangrijk om de kiezer 'thuis' te blijven informeren over wat er in Brussel allemaal gebeurt. Ik zie mijn rol dan ook vooral om de schade zoveel mogelijk te beperken en bij het thuisfront verslag te doen van de waanzinnige zaken die in Brussel soms passeren. En dat lukt steeds beter. Er wordt ook steeds beter naar ons geluisterd."
Wat vindt u dan van Mr. Cameron's voornemen om een 'In or Out referendum' te organiseren?
"Dat is 'a cynical piece', het is voor de bühne. Dat doet hij alleen vanwege electorale overwegingen. Vergeet niet, dat hij dat referendum pas eventueel wil organiseren ná de nationale parlementsverkiezingen. Hij houdt de mensen een schijnworst voor: 'stem op mij, dan krijgt u uw referendum'. Symboolpolitiek. Bovendien valt er niks te heronderhandelen in Brussel, want als zij voor Groot-Brittannië uitzonderingen moeten maken, dan zal Brussel dat ook voor andere landen moeten doen en dat doen ze nooit. Trouwens, het zal ook niet de eerste keer zijn dat Cameron zijn belofte breekt, ik moet het allemaal nog zien. Wat UKIP wil is gewoon een vrije Europese markt zonder poespas. We zijn verdorie netto betaler, maar hebben niks meer te vertellen. Vergeet niet, dat ons land nog altijd veel meer exporteert naar de overige EU landen, dan andersom."
Verwacht u dat Groot-Brittannië de EU zal verlaten of zal het blijven?
"Als u mij die vraag tien jaar geleden had gesteld had ik geantwoord dat we ons dat niet hadden kunnen veroorloven. Maar nu kijk ik daar helemaal anders tegenaan. En we hebben een groot deel van het publiek achter ons staan. Er is sprake van massale support voor een referendum. De regering probeert nu een retorische truc uit door in het debat hierover steevast drie opties op tafel te leggen: ofwel het handhaven van de status quo, ofwel een hervorming van de EU (en een heronderhandeling van onze positie), ofwel een uittreden uit de EU. Maar noch handhaven van de status quo, noch hervorming van de EU is een reële optie. De trend is ontegenzeggelijk: méér Brussel. Overal."
Wat vindt u van de euro, de eurozone en de plannen met de bankenunie?
"Mijn goede vriend Lord Wolfson (van de Wolfson Economics Prize, red.) noemde de euro ooit 'a reckless political adventure', een roekeloos politiek avontuur. En dat is het natuurlijk ook. Zo'n eenheidsmunt kán ook niet werken voor zo'n groot gebied met verschillende economieën. Zeker, ook in Groot-Brittannië zijn er regionale verschillen. Zo is Schotland een stuk armer dan Zuid-Oost Engeland of Londen. Maar weet u, wij zijn wel één natie, dáár zit het verschil! Waarom zou ik me verantwoordelijk moeten voelen voor de Griek, die de kluit belazerd heeft? Waarom? Ook verzet ik me tegen de brutaliteit van de Commissie die premiers van zelfstandige staten (Griekenland en Italië, red.) zomaar de laan uit stuurt, omdat ze niet doen wat de Commissie wil. Dat is absurd!
Gelukkig zit Groot-Brittannië niet in de bankenunie. Ik heb werkelijk geen idee hoe die club ons gaat behandelen straks, want we zitten daar voor spek en bonen aan tafel, omdat we de euro niet hebben en dus geen stemrecht. Intussen zijn een aantal van de grootste Europese systeembanken wel Brits. Bizar eigenlijk, maar ik heb geen idee hoe men dat gaat 'handelen'."
Heeft u weleens van The Matheo Solution (TMS) gehoord?
"Nee, wat is dat?" (Er volgt een uitleg van de redactie).
"Dat is verrekt interessant. Vindt u het goed als ik deze informatie doorspeel aan Lord Wolfson, Roger Bootle en nog enkele andere economen in mijn netwerk? (Uiteraard kreeg Helmer mijn zegen). Hetzelfde geldt voor uw boek. Wanneer verschijnt dat? (16 april aanstaande, red.) En is dat dan ook in het Engels beschikbaar?" (Antwoord: 'Nee, alleen Nederlands en Duits, maar indien u iemand weet die het wil vertalen?').
"Er bestaat een gerede kans, zeg fifty-fifty, dat de Britse bevolking die EU zó zat is, dat ze per referendum besluiten om er definitief uit te stappen. En, mark my words, dan zullen vele andere landen volgen, daar ben ik van overtuigd. We hebben toch verdorie het recht om voor ons eigen land op te komen?"
Welke toekomst ziet u dan voor de EU? Zal een Verdragswijziging noodzakelijk zijn?
"De EU zal een vrijhandelszone worden, een 'single market', meer is ook niet nodig. En ja, mijn algemene gevoel zegt me, dat een Verdragswijziging onvermijdelijk zal blijken te zijn en dat we vervolgens bij een referendum daarover gewoon keihard 'NEE' zeggen tegen de EU. En de rest zal volgen. Het moet blijven bij een vrije markt en daar is helemaal geen Brusselse bemoeienis bij nodig, dat kunnen bedrijven in de diverse landen heel goed zelf. Het enige dat die Commissie moet doen is ervoor te zorgen dat die Single market functioneert."
Binnenkort zijn er Europese verkiezingen. Overweegt UKIP samenwerking met partijen als de PVV of FN of AfD?
"Tja, Marine LePen van Front National doet haar best om van het 'racisme'-label van haar partij af te komen. Ik geloof ook dat zij daar oprecht haar best voor doet. Maar ja, de publieke opinie, daarin gesteund door de media, plakt dat label nog wel altijd op en daar willen wij als UKIP absoluut niet mee geassocieerd worden; dat is politieke zelfmoord. Ook is de partij sterk tegen buitenlanders als zodanig. Wij van UKIP zijn dat niet, maar we willen wel zelf kunnen bepalen wie er wel en wie er niet ons land binnenkomen. Hoogopgeleiden bijvoorbeeld zijn meer dan welkom.
Een ander punt waarom wij de samenwerking met FN niet zo zien zitten is hun linkse economische politiek. Wij staan echt een vrije markt voor, maar het Front National niet, dat is een fundamenteel verschil."
Zou het verschil maken als LePen sr. het veld ruimt?
"Hmm, dat hangt erg van de publieke opinievorming af. Wat dat betreft ben ik niet optimistisch. Overigens gelden mijn bezwaren evengoed voor de PVV. Ook die partij heeft het stigma van 'racistisch' opgeplakt gekregen en het optreden van Geert Wilders, vorige maand, heeft zijn zaak geen goed gedaan. Daar willen wij dus niet mee geassocieerd worden en dus is samenwerking uitgesloten. Voor Alternative für Deutschland geldt dat natuurlijk niet. Dat is een keurige 'professorenpartij', die ook voorstander is van een vrije markt en geen last heeft van dat racisme imago van FN en de PVV."
Maar de AfD wil toch niet uit de EU, zoals uw partij wel wil?
"Ook binnen de AfD zie je verschillende visies over al dan niet uittreden uit de EU. En dat is ook helemaal niet erg. Laten we wel wezen, uiteindelijk gaat het er om dat de beste keuzes worden gemaakt voor iedereen. Zoals gezegd: wij zijn sterk voor de vrije markt, probeer die markt niet te verstikken met allerhande regelgeving."
En wat vindt u dan van de nieuwe Nederlandse partij Artikel 50, die ook meedoet met de Europese verkiezingen?
"Dat zijn prima jongens en meisjes. Ik ken ze vanuit mijn werk in Brussel. Daniël van der Stoep heeft het goed op een rijtje. Ja, een excellente samenwerkingspartner voor UKIP. Deze mening wordt breed gedragen binnen de partij. Dat is ook niet verwonderlijk, want hun programma sluit naadloos aan bij het onze. Ook zij willen uit de EU, de soevereiniteit terug bij de natiestaat, een einde aan de klimaatwaanzin en we delen dezelfde visie op economisch terrein. Het is de Nederlandse UKIP. Ook op immigratiegebied denken we hetzelfde: criminelen en terroristen er uit en kennismigranten erin, héél wat anders als de PVV."
Hoe zouden alle eurosceptische partijen in het EP hun krachten kunnen bundelen?
"Dat kan door ofwel in te zetten op een vertrek uit de EU, dan wel een aanzienlijke vermindering van bevoegdheden overdracht te bepleiten. En natuurlijk afkomen van dat 'racisme' imago. Ook is belangrijk dat er een duidelijk rechts economisch beleid wordt gevoerd. De Europese verzorgingsstaat is onbetaalbaar en ongewenst. Ze leidt tot welvaartvermindering in plaats van welvaartverhoging. Maar breng dat die zeloten in Brussel maar eens aan het verstand."
Mag ik u hartelijk danken voor dit interview?
"Heel graag gedaan!"
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.