Het is voor veel uitkeringstrekkers verstandiger werkloos thuis te blijven zitten dan aan het werk te gaan.
De reden? Onze fan-tas-ti-sche welvaartsstaat:
Het is nog niet voor iedereen lonend om te gaan werken. Dat geldt vooral voor alleenstaande ouders en paren die uit een uitkering komen. Een alleenstaande ouder die bijvoorbeeld vier dagen in de week gaat werken voor het wettelijk minimumloon, krijgt te maken met een inkomensdaling van 4 procent.
Daarom wil het kabinet de bijstand "stapjesgewijs" verlagen in de komende 20 jaar.
Iets is natuurlijk beter dan niets, maar 20 jaar? Dat is wel een beetje erg lang. Ik stel voor dat we gewoon shock therapy toepassen: zo snel mogelijk de bijstand zo snel mogelijk verlagen (en de andere uitkeringen ook grondig hervormen). Mensen die niet werken mogen hoogstens genoeg krijgen om te overleven; niets meer, niets minder. Als je TV wilt kijken moet je werken; wil je Internetten? Zoek een baan. Dit zijn allemaal luxegoederen, luxe-producten. Die heb je niet nodig om te kunnen overleven. En ja, dat is het beste waar je als fulltime bankzitter op kunt hopen.
Verder werkt Kamp aan hervorming van het stelsel van kindregelingen met veel belastingvoordelen voor ouders. Hij vindt dat de regelingen niet alleen ondersteunend moeten zijn bij opgroeiende kinderen, maar dat ze ouders ook meer moeten stimuleren om te gaan werken. Sommige van deze belastingkortingen en toeslagen maken het volgens de minister nu onaantrekkelijk voor ouders om aan de slag te gaan.
Ook dit is natuurlijk een prima plan, maar we moeten wel hopen dat de regering dit zo snel mogelijk voor elkaar krijgt - en wil krijgen. Nederland moet zo snel mogelijk op de kop worden gezet, hervormingen moeten het liefst vandaag nog worden doorgevoerd. Hopelijk begrijpen Kamp en Rutte dat ook.