Gisteren werd het Nieuwsuurdebat tussen D66 en FVD een beetje gehyped. Sophie in 't Veld tegenover Derk Jan Eppink van FVD. Het werd weer een typisch flauwekuldebat. Zo zou Eppink niet voor gelijkheid tussen man en vrouw en homorechten in Europa zijn, aldus In 't Veld.
Eerst moest natuurlijk nog even het inkomen van Sophie in 't Veld aan de kaak worden gesteld. Jaren lang een salaris van 8.757 euro (bruto) per maand, met maandelijks 4.513 euro onkostenvergoeding én een dagelijkse verblijfsvergoeding van 320 euro per maand. Ze bleek zo'n vier ton terug te moeten betalen en dit werd wederom verdedigd door In 't Veld als 'een administratieve fout'. Eppink kreeg natuurlijk ook een veeg uit de pan, want hij kon de situatie met voormalig FVD-penningmeester Henk Otten nog even uitleggen.
Het debat
Eppink werd met zijn eerdere mening over de EU geconfronteerd, waarin hij nog voorstander was voor Europese integratie. Het ging hier om het feit dat de EU conflict probeerde op te lossen met woord en wet, niet met het wapen. Inmiddels is Eppink van dat idee afgestapt en ziet hij wat de EU tegenwoordig probeert te worden: een superstaat.
Over het Nexit-standpunt kwam natuurlijk ook het een en ander naar voren. Nog steeds blijft men vragen naar een verschil in opvattingen tussen Baudet en andere FVD'ers. Baudet is namelijk (persoonlijk) voorstander van een Nexit en Eppink (maar ook Otten) is een stuk minder enthousiast. Iedereen wil eigenlijk een referendum zodat 'de vraag aan het volk wordt voorgelegd', maar dat wil er bij Nieuwsuur nog niet helemaal in.
Voor In 't Veld is de EU eigenlijk de enige weg om een machtsblok te vormen tegen de Verenigde Staten, China en internetgiganten. Zij gaat echter totaal voorbij aan het feit dat de EU, mede door logge bureaucratie, dergelijke machtsblokken juist versterkt. Ze maakt haar punten verder af door te stellen dat Eppink tegen gelijkheid van man en vrouw en homorechten is. D66 ziet de EU namelijk niet alleen als interne markt maar ook als waardegemeenschap.
Eppink bedient haar overigens van prima repliek als hij de vergelijking maakt tussen hoe het Europees Parlement naar Polen kijkt en dat men daar enig geweld bekritiseert, terwijl Spanje 'proportioneel geweld' toepast als het om Catalonië gaat. Dus ja, wat nou 'Europese waardegemeenschap'?