Als deze man inderdaad een racist was verdiende hij het natuurlijk om zijn baan te verliezen, zeker als hij -- zoals leerlingen stellen -- zijn denkbeelden in de klas aan de man probeerde te brengen.
Een Twentse school heeft
hard ingegrepen toen de directie erachter kwam dat de docent geschiedenis er extreemrechtse opvattingen op nahield. En dan bedoel ik écht extreemrechts: neo-nazistisch.
De man postte op internet agressieve uitlatingen over de politie en krakers. Zijn gedrag was voor de schoolleiding aanleiding de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De Almeloër heeft daar bij de kantonrechter bezwaar tegen gemaakt, maar de rechtbank stelt de school in het gelijk: de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden omdat zijn uitlatingen de grenzen van respect ver overschrijden en omdat zijn uitlatingen tot onrust zullen leiden die schadelijk is voor de school.
Volgens leerlingen van de school heeft hij zich tegenover hen op buitengewoon racistische wijze uitgelaten. In 2015 werd dit al bekend. Toen beklaagden leerlingen zich erover dat er een "neo-nazi" voor de klas stond. Ongelooflijk genoeg kreeg hij toch een baan bij de school. Het Carmel zegt dat ze leraren vervolgens beter zullen screenen.
De leraar liep tijdens zijn opleiding twee keer stage op de vestiging Lyceumstraat van het Twents Carmel College. In de tweede periode kwamen leerlingen erachter dat hij extreemrechts was, maar hij kreeg toch een contract. In 2015 werd hij aangesproken op zijn gedrag, waarna een onderzoek werd ingesteld. Daarbij werd blijkbaar onder meer bekend dat hij aanwezig was bij de rechtszaak tegen de leider van de Nederlandse Volks Unie, een extreemrechtse club. Hij beweerde echter dat hij totaal geen sympathieën voor die voorman en diens ideeën koesterde, en kwam daar een tijdje mee weg.
Nu is dus duidelijk geworden dat dit allerminst zo is: de man is wel degelijk extreemrechts.
Natuurlijk hebben we in
Nederland het recht op de vrijheid van meningsuiting. Iedereen heeft het recht om zich binnen de grenzen van de wet te uiten -- en ik vind zelfs dat die 'grenzen' er helemaal niet moeten zijn. Het moet dus een onbeperkt recht zijn. Maar dat is op dit moment niet zo. Als zodanig heeft de school gewoon gelijk.
Daar komt bij dat scholen als organisaties zijnde wat mij betreft het recht hebben om te ontslaan wie ze willen, zeker als een persoon de reputatie van de organisatie in diskrediet brengt. Of je nou een school bent of, ik noem maar wat: een website, in beide gevallen is het aan jou om zo iemand de wacht aan te zetten. Heel simpel.
Tenslotte is het zo dat deze man er buitengewoon kwalijke ideeën op nahoudt; ideeën die zeker niet thuishoren in een klaslokaal. Als hij zijn mening voor zich had gehouden was het wellicht nog te billijken, maar hij kon of wilde dat niet. Dan moet hij ook maar de consequenties aanvaarden voor zijn daden en uitspraken.
Wel een vraag: gaan scholen ook optreden tegen docenten die er extreemlinkse of islamitisch-fundamentalistische denkbeelden op nahouden en die het klaslokaal inbrengen? Dus, zeg, leraren die suggereren dat het helemaal geen slecht idee zou zijn als Wilders zou 'verdwijnen'? Of is dat dan wél weer acceptabel en richt men hun pijlen alleen op extreemrechts?