Wanneer doen politiek en pers eindelijk iets aan radicalisme en antidemocratisch gedachtegoed?
Ik citeer uit de NRC van afgelopen vrijdag:
Uit deze week gepubliceerd onderzoek van het Duitse wetenschappelijke bureau WZB in Berlijn blijkt dat ruim tweederde van de PVV-stemmers de Grondwet minder belangrijk vinden dan het programma van hun partij, ook wanneer deze met elkaar botsen. Bovendien vindt ongeveer de helft van alle PVVers dat allochtonen in Nederland ons land willen vernietigen en houdt er zeer racistische en homofobe denkbeelden op na.
De Nederlandse PVV'ers zijn radicaler dan de kiezers van populistische partijen in andere Europese landen. Volgens WZB-onderzoeksleider Rudi Kaufmann rekenen de cijfers af met de gedachte dat extreemrechtse radicalisering wordt gevoed door institutionele achterstelling. Het WZB-onderzoek is gehouden onder 9000 populisten in zes West-Europese landen.
Socioloog Kaufmann vermoedt dat de cijfers een voedingsbodem kunnen zijn voor geweld. Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat 70 procent van de PVVers begrip heeft voor terroristische aanslagen tegen allochtonen. Kaufmann: Natuurlijk is gelukkig maar een fractie van alle miljoenen populisten in Europa bereid om over te gaan tot geweld. De onderzoeker wijst er echter op dat meer dan honderd geradicaliseerde PVVers inmiddels wapentraining ondergaan of gevechtservaring hebben opgedaan als vrijwilligers bij internationale extreemrechtse terreurbewegingen. Over heel West-Europa loopt dit cijfer in de duizenden.
Terug naar de werkelijkheid.
Natuurlijk bestaat dit onderzoek niet en natuurlijk zijn PVV-stemmers geen antidemocraten. Was dat wel zo en was bovenstaand bericht echt, zouden de Nederlandse politiek en pers over niets anders meer praten. Het zou dagen, weken de voorpaginas van alle kranten beheersen, het zou avond na avond de opening van het NOS Journaal, EenVandaag en Nieuwsuur zijn en gasten bij Pauw, Witteman en Tan zouden nergens anders meer over spreken. Kamervraag na kamervraag zou worden afgevuurd op de perplexe en beschaamde regering, optreden en aftreden zou worden geëist en een verbod op de partij van Geert Wilders zou in de lucht hangen. Gelukkig is van dit alles geen sprake.
En toch heb ik het bericht niet verzonnen, zijn de getallen allesbehalve fictief. Het WZB onderzoeksinstituut in Berlijn bestaat echt, net als de geciteerde onderzoeker (alleen heet hij Ruud Koopmans in plaats van de gegermaniseerde naam die ik hem gaf). En ja, het instituut publiceerde vorige week cijfers over radicalisering en antidemocratisch gedachtegoed. Maar u vermoedt het al, het onderzoek ging niet over de PVV, populisme of extreemrechts. Het ging over moslims.
Alle bovengenoemde cijfers staan erin: meer dan tweederde van de Nederlandse moslims vindt dat regels uit de koran belangrijker zijn dan die in onze Grondwet, ook als deze met elkaar botsen. Aangezien in de koran moderne begrippen als democratie en grondrechten niet voorkomen (niet letterlijk, maar ook zeker niet qua gedachte) en zelfs worden afgewezen (soms expliciet, soms in de nu heersende interpretaties van islamgeleerden), betekent dit dat als puntje bij paaltje komt tweederde van de Nederlandse moslims de grondbeginselen van onze samenleving afwijst.
Antisemitische denkbeelden
Tweederde! Schokkend, maar niet verrassend als u zich herinnert dat uit eerder onderzoek bleek dat 70 procent van de nedermoslims begrip heeft voor de moordende, plunderende en verkrachtende jihadisten die naar Syrië zijn afgereisd. Evenmin een verrassing zijn de antisemitische denkbeelden van moslims in ons land: bijna de helft van de islamieten vertrouwt joden niet. Ook dit percentage komt ruwweg overeen met eerder (Vlaams) onderzoek. Overigens stelt 13 procent van de christenen hun bijbel boven de Grondwet, ook in die groep genoeg antidemocratische godsdienstwaanzinnigen dus, zij het verhoudingsgewijs veel minder dan onder de nederislamieten.
Dus ondanks het feit dat fundamentalisme helemaal geen marginaal verschijnsel blijkt te zijn integendeel, het lijkt de norm onder de ongeveer een miljoen moslims in ons land, blijft het stil in de Nederlandse pers en politiek. Al bestaat er een enorme groep Nederlanders die eigenlijk vindt dat ons land beter af is als kalifaat dan als democratie, liever de sharia hanteert dan het Wetboek van Strafrecht en gelooft dat de terreurjihadisten in Syrië voor Gods goede zaak vechten. En al is er een iets kleinere groep die jodenhaat en homofobie de normaalste zaak van de wereld vindt. En o ja, onze moslims zijn radicaler dan die in bijvoorbeeld Duitsland, maar stil, mondje dicht hè.
Eén 24-uurs nieuwscyclus (if that) en pers en politiek gaan over tot de orde van de dag. Blijkbaar kijkt men er niet meer van op of men kijkt weg, zoals Jan Jaap de Ruiter vrijdag in Trouw. De Arabist suggereerde dat als de cijfers over fundamentalisme zo hoog blijken te liggen, we de definitie ervan maar moeten veranderen. De Ruiter: "Inderdaad, de afkeer van Joden is groot. Daar mogen we ons ernstig zorgen over maken. En sommige moslims hebben inderdaad hele krasse ideeën over de rol van de vrouw en een negatief beeld van homo's. Maar is dat fundamentalisme?" Uiteraard, komt de werkelijkheid niet overeen met je rooskleurige wereldbeeld, dan pas je toch gewoon de definitie even aan?