Turkije gaat verder dan ooit: gebruikt strijd tegen PKK om 6 kerken te confisqueren

Geen categorie17 apr 2016, 20:00

Wordt het christenen binnenkort onmogelijk gemaakt om rustig naar de kerk te gaan in Turkije?

Voorlopig is daar nog niet echt sprake van, maar daar kon weleens verandering in komen. Veel lokale kerkleiders klagen al langer dat het ze lastig wordt gemaakt in Turkije, en dan zeker in bepaalde steden.

Hun angst wordt gevoed door een recente ontwikkeling in de zuidoostelijke stad Diyarbakir, waar het Turkse leger en de PKK elkaar al tijden bestrijden.

World Watch Monitor bericht namelijk dat de Turkse staat onlangs maar liefst zes kerken heeft geconfisqueerd in die staat:

Na tien maanden van grootschalig conflict in het zuidoosten van Turkije heeft de overheid veel gebouwen en land geconfisqueerd, hoegenaamd om het 'historische centrum' van de stad te beschermen en opnieuw op te bouwen.

Tot grote schrik van de kleine christelijke gemeenschap die nog bestaat in de stad geldt ditzelfde voor alle Orthodoxe, Protestantse en Katholieke kerken in de stad. Anders dan de door de staat gesubsidieerde moskeeën worden die kerken vanouds onderhouden door de christelijke gemeenschap zelf.

Door deze actie zijn de zes kerken in Diyarbakir nu feitelijk bezit van de staat. Eén van die kerken is echt historisch: de kerk werd maar liefst 1700 jaar geleden gebouwd.

kerk

Op de foto hierboven, wat een screenshot is van een post van de Syrisch-Orthodoxe kerk in Amerika, staat dat die kerk eerder dit jaar opgeschrikt werd doordat de kerk "aangevallen is. De muur van de kerk is geraakt door explosieven, onze pastoor Yusuf Akbulut en zijn vrouw werden vervolgens vastgehouden en bedreigd in de tuin van de kerk."

Het is altijd problematisch als een staat kerken in bezit neemt, maar dat is al helemaal het geval als de staat in kwestie een land is waar moslims het voor het zeggen hebben. En ja, dat geldt voor Turkije: 99% van de Turken is islamitisch. Daar komt nog eens bij dat president Erdogan niet slechts een "autocraat" is, maar ook een islamist.

In het Westen bekritiseert men Erdogan tegenwoordig eerst en vooral vanwege de wanstaltige manier waarop hij omgaat met kritische journalisten, zijn strijd tegen de PKK, en zijn beleid ten opzichte van Syrië wat er volgens critici voor heeft gezorgd dat ISIS groot kon worden. Nu is het zaak voor Europa en Amerika om hem ook aan te pakken in verband met de wijze waarop hij omgaat met kerken en christenen in het algemeen.

[caption id="attachment_136002" align="aligncenter" width="920"]Victoria Coates is <a href=Ted Cruz's belangrijkste adviseur op het gebied van Buitenlandse Zaken. Handout van de Cruz campagne" width="920" height="613" /> Victoria Coates is Ted Cruz's belangrijkste adviseur op het gebied van Buitenlandse Zaken. Handout van de Cruz campagne[/caption]

Ted Cruz's belangrijkste adviseur op het gebied van Buitenlandse Zaken, Victoria Coates, zegt tegen De Dagelijkse Standaard dat dit gedrag van Erdogan in het patroon van het Midden-Oosten past, waar christenen tegenwoordig stelselmatig onderdrukt en vervolgd worden. Hoewel Erdogan lange tijd kon wegkomen met zijn kwalijke gedrag signaleren haar uitspraken een verandering: met name Amerikaanse Republikeinen houden Erdogan goed in de gaten en zijn niet van plan om hem weg te laten komen met dit soort wangedrag.

Coates:

"What's happening in southern Turkey is all too typical in the Middle East today, as ancient Christian communities are displaced and persecuted by sectarian violence."

Helaas overdrijft ze niet. Er is werkelijk sprake van een genocide op christenen in het Midden-Oosten, en daar komt dit dan nog eens bij, in Turkije, een zogenaamde 'bondgenoot van het Westen.'

Coates, die weleens een belangrijke rol kon krijgen in een regering Ted Cruz als hij daadwerkelijk de volgende president van Amerika wordt (wat zeer wel mogelijk is), gaat verder:

"The government of Turkey should move swiftly to return these churches to their rightful owners, and not take advantage of the situation to seize them permanently."

[caption id="attachment_136001" align="aligncenter" width="1132"]Pieter Omtzigt is lid van de Raad van Europa én de Tweede Kamer. Foto: Wikimedia Commons. Pieter Omtzigt is lid van de Raad van Europa én de Tweede Kamer. Foto: Wikimedia Commons.[/caption]

Tegelijkertijd zijn de alarmbellen ook afgegaan in Nederland, waar met name onze vrienden van het CDA er bovenop zitten en tekst en uitleg eisen van de regering. Zo hebben Kamerleden Pieter Omtzigt en Raymond Knops Kamervragen gesteld over deze materie, waarbij ze duidelijk maken dat ze zich bijzonder veel zorgen maken en actie eisen van Mark Rutte en co. Zo beschuldigen ze Erdogan ervan dat hij in strijd met de mensenrechten handelt.

Dan is dit er ook nog:

Hoe beoordeelt u de foto die via social media verspreid is van een vermoedelijke Turkse politiefunctionaris in de beschadigde Surp Giragos kerk, die het gebaar maakt van de Grijze Wolven, met de boodschap ‘Sultan Alparslan’s kleinkinderen brengen de ongelovigen van kerken tot het geloof’?

Ja, dat lees je goed. Een man die waarschijnlijk bij de politie werkt vertelde christenen dat de "kleinzonen van sultan Alparslan "de ongelovigen van de kerken" tot het islamitische geloof brengen. Met andere woorden, voor hem is deze actie van Erdogan bedoeld om het christendom helemaal uit Turkije te verdrijven, of in ieder geval uit de stad Diyarbakir.

Daarom eist het CDA actie, niet alleen van de regering Rutte, maar ook van de EU:

Bent u bereid scherp protest aan te tekenen bij Turkije tegen het confisqueren van de kerken en bijbehorende gronden? Bent u tevens bereid deze kwestie te adresseren binnen de EU, de Raad van Europa en andere fora? Zo nee, waarom niet?

Het is nu aan de regering, de EU én aan het Witte Huis om Erdogan dan eindelijk eens terug te fluiten. De Turkse president moet begrijpen dat hij internationale isolatie riskeert als hij deze kerken niet onmiddellijk teruggeeft aan hun rechtmatige eigenaars. En, hoewel ik weinig tot geen fiducie heb in de bereidheid van Barack Obama om hier iets aan te doen, kon alles weleens anders worden als de Republikeinen de presidentsverkiezingen winnen in November.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten