Het gaat om leden van ISIS, de PKK en DHKP-C, een revolutionaire marxistische terreurgroep.
Tijdenlang legde Turkije ISIS feitelijk geen strobreed in de weg. Sterker nog, experts en journalisten (niet per definitie hetzelfde) vermoedden dat Ankara ISIS en andere radicale groeperingen die het opnamen tegen Assad stiekem zelfs steunde. Amerika en diens bondgenoten vroegen Turkije om hulp in de strijd tegen ISIS, maar keer op keer gaf dat land niet thuis. Zelfs toen het Koerdische plaatsje Kobani met de grond gelijk werd gemaakt door ISIS deed Turkije niets.
Na de ISIS-aanslag in een Turkse grensplaatsje van de week - waar tientallen onschuldige jongeren bij omkwamen en waarvoor Erdogan ernstig bekritiseerd werd, veel Turkse kiezers houden hem verantwoordelijk voor de aanwezigheid van ISIS in Turkije - is daar verandering in gekomen. Zoals Paul eerder al berichtte heeft Turkije nu aanvallen uitgevoerd op ISIS-doelen (lees: commandocentra en een verzamelplaats voor ISIS-terroristen) in Syrië. Ook heeft Turkije Amerika toestemming gegeven om aanvallen uit te voeren op ISIS vanuit de vliegbasis in Incirlik.
Dat is een ferme stap vooruit, maar het wordt nog beter (en, als je kritisch bent ten opzichte van Erdogan, nog opvallender): Turkije heeft vandaag namelijk ook meer dan 300 terroristen opgepakt. Sommige verdachten zijn lid van de PKK, anderen van een links-radicale groep, maar de actie lijkt voorlopig grotendeels gericht te zijn op ISIS-aanhangers. Zo is het opvallend dat 37 van de 300 verdachten de Turkse nationaliteit niet hadden.
Hoewel het Westerse bondgenootschap hier ongetwijfeld blij mee is zal Erdogan de komende dagen flink wat lastige vragen moeten beantwoorden. Waarom wachtte hij af tot er een aanslag werd gepleegd in Turkije zelf? Het was al lang bekend dat ISIS-terroristen Turkije op hun gemakje in en uit reden. Waarom greep hij niet eerder in? Hij nam een enorm risico - een risico dat uiteindelijk aan 32 onschuldige jongeren het leven heeft gekost.