Tunahan Kuzu voelt zich "geraakt" door uitspraken Erdogan, maar weigert er afstand van te nemen

Geen categorie24 mrt 2017, 19:15
De DENK-voorman zat samen met zijn Marokkaanse fractiegenoot Farid Azarkan bij Pauw, vindt nog steeds dat Nederland de schuld van de Turkijerel vooral bij zichzelf moet zoeken.
De nieuwe Tweede Kamer is beëdigd, en dat betekent dat DENK nu officieel drie zetels inneemt in ons parlement. Los van hun politieke ideeën is dat een indrukwekkende prestatie: zowel de Turkse als Marokkaanse gemeenschap hebben massaal op DENK gestemd, terwijl autochtone Nederlanders de partij volledig links lieten liggen op 15 maart. Dat is mede te verklaren door de merkwaardige opstelling van DENK in het diplomatieke conflict tussen Nederland en Turkije. Terwijl de Turkse president Nederlanders uitmaakte voor fascisten en ons land de schuld geeft van de moorden in Srebrenica, riep DENK-voorman Kuzu de Nederlandse regering op tot deëscalatie. Over de uitspraken van Erdogan geen woord.
Donderdagavond was Tunahan Kuzu samen met zijn Marokkaanse fractiegenoot Farid Azarkan te gast bij Pauw. Maar hoe vaak Jeroen Pauw en de overige gasten aan tafel het ook probeerden, het Turkse Kamerlid weigerde om expliciet afstand te nemen van de uitspraken van Erdogan. Wel wilde Kuzu kwijt dat hij was "geraakt" door de uitspraken, en noemde hij Erdogans uitspraak over Srebrenica na lang aandringen "onjuist". Verder wilde hij niet gaan.
Ook de vraag van Jeroen Pauw waarom Kuzu niet eerder zijn mening gaf over de uitspraken van de Turkse regering, bleef onbeantwoord. Volgens Kuzu zou dat alleen maar escalerend hebben gewerkt, wat natuurlijk klinkklare onzin is. Als iemand juist deëscalerend had kunnen optreden, dan is het Tunahan Kuzu. Hij had de demonstrerende Turkse jongeren in Rotterdam kunnen oproepen om vreedzaam naar huis te gaan, maar koos er bewust voor om te zwijgen. Nu de verkiezingscampagne achter de rug is, geeft hij mondjesmaat toe dat Erdogan een onjuiste uitspraak heeft gedaan, maar afstand nemen? Ho maar.
Waar Kuzu wél afstand van neemt, is het optreden van de Nederlandse regering. Volgens de DENK-leider heeft Nederland "een aantal dingen gedaan die niet bij de traditie van het land passen". Een Tweede Kamerlid dat de Nederlandse cultuur het liefst zo snel mogelijk ziet verdwijnen, leest ons de les over onze tradities. Het moet niet gekker worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten