De premier neemt duidelijk een risico.
De Griekse premier Alexis Tsipras wil het reddingsplan voor zijn land - waardoor
Griekenland miljarden aan hulp krijgt als het ook bezuinigt - voorleggen aan de Griekse kiezer. Hij wil dat er op 5 juli een referendum wordt gehouden. Als kiezers het plan afkeuren doet hij dat ook.
Het is duidelijk dat hij op dat laatste hoopt.
Zoals Elsevier uitlegt:De kredietverleners hebben volgens hem een ultimatumvoorgelegd dat indruist tegen de waarden van Europa. Het raadplegen van de soevereine wil van het Griekse volk kan daarop de enige reactie zijn. Tsipras zei dat een aantal voorstellen van de Europese instanties kan worden beschouwd als een 'vernedering van een heel volk'. De premier hoopt op een 'nee' van de Griekse bevolking, maar liet weten dat hij het voorstel zal accepteren als het volk dat wil.
Minister Nikos Pappas van Staat denkt daar hetzelfde over. Hij gelooft dat de Grieken het plan zullen afkeuren... wat dus inhoudt dat de
EU en Griekenland opnieuw naar de tekentafel moeten. Als dat niet gebeurt is er eigenlijk nog maar één optie: Griekenland moet dan uit de euro stappen en de drachme opnieuw invoeren.
Tsipras zal daar anders over denken. Hij hoopt dat een referendum ervoor zorgt dat de rest van de
eurozone begrijpt dat zijn land niet akkoord kán gaan met het voorgestelde plan, waarna ze - denkt hij - met nieuwe ideeën moeten en kunnen komen. Hij neemt daar een bijzonder groot risico mee - de kans is aanwezig, en zelfs vrij groot, dat de rest van Europa het tegenovergestelde doet en Griekenland binnenkort opeens alleen staat.
Blijkbaar vindt Tsipras dat de gok wel waard. Als hij wint, wint hij namelijk ook echt. Hij krijgt dan hulp terwijl hij niet hoeft te bezuinigen - wat zijn eigenlijke doel is.