De schokkende overwinning van Donald Trump zorgt niet alleen voor fantastische kijkcijfers in Amerika; ook in Nederland volgt de nieuwsconsument het allemaal op de voet. Natuurlijk is dat niet eens zo gek. Trump is niet alleen beroemd in Amerika zelf, maar ook in Nederland. Dat is hij al jaren -- of eigenlijk decennia. Wij kennen hem allemaal als die rijke idioot met een grote bek. Zeg maar: een tokkie-kapitalist die knetterrijk is en daar voortdurend over opschept. En eigenlijk is hij dat natuurlijk ook gewoon.
Alleen daarom al is het bijzonder interessant voor ons Nederlanders om te zien dat Amerikanen deze man zowaar tot president gekozen hebben. Een deel van de bevolking zal dat mooi vinden, een ander deel zal het onbegrijpelijk vinden. Hoe je er ook over denkt, het is in ieder geval echt fascinerend. Zeker als je begrijpt dat Trumps overwinning in de ogen van de Amerikaanse kiezer eerst en vooral een populistische revolte was tegen het gehate establishment. Er zijn ongetwijfeld Nederlanders die zich daarin herkennen, terwijl weer andere kiezers juist bang zijn dat zo'n revolte ook bij ons kan uitbreken.
De Wereld Draait Door heeft een kijkcijferrecord te pakken met hun uitzending over de verkiezingen in de Verenigde Staten. Bijna 2 miljoen belangstellenden keken naar de talkshow waarin de overwinning van Donald Trump werd besproken. Er keken 11.000 kijkers meer dan na de aanslagen in Brussel in maart van dit jaar.
Presentator
Matthijs van Nieuwkerk enkele pundits te gast zoals Bas Heijne en Eelco Bosch van Rosenthal. Ook economen Mathijs Bouman en
Barbara Baarsma mochten aanschuiven. Voor die gasten (
en Van Nieuwkerk zelf) het te hoog in de bol krijgen: de kijkcijfers van gisteren hadden helemaal
niets te maken met hun populariteit.
Het draait allemaal om Trump. Of je nou positief over hem denkt of negatief, als persoon is hij buitengewoon fascinerend... en dat is al helemaal zo nu hij de verkiezingen gewonnen heeft. Vaste lezers weten dat ik absoluut geen fan van de man ben -- ik ben een libertarian-conservative en ben dus voor een kleine overheid -- maar het is wel degelijk waar dat hij deze verkiezingen gewonnen heeft terwilj de top van zijn eigen partij -- de elite dus -- hem eigenlijk gewoon tegenwerkte. Dat spreekt sowieso tot de verbeelding, maar zeker nu in Nederland veel mensen net zo boos zijn op het establishment als in Amerika.