Op het eerste gezicht lijkt de Trump train nog vol op stoom te liggen: van de vier voorverkiezingen gisteren won de miljonair er twee. Maar wie dieper naar de cijfers kijkt, ziet dat de zakenman in de problemen zit.
"Als jullie niet op me stemmen," aldus Donald Trump gisteren tegen een groep aanhangers in Kansas gisteren, "dan word ik echt heel boos op jullie!" Nou, Donald Trump heeft gisteren voldoende stof tot boosheid gekregen, want Kansas ging niet naar Donald Trump. Ted Cruz won daar de voorverkiezingen met meer dan 25% verschil in stemmen van Trump. De peilingen voor die staat waren sporadisch, maar gaven de overwinning aan Trump. Dat werd in werkelijkheid dus een dik verlies.
Een zelfde patroon zag men ook in Louisiana. Daar won Trump de voorverkiezingen, maar niet met de 20% verschil die de peilingen voorspeld hadden. Uiteindelijk kon de New Yorker maar 3,5% van Cruz vandaan blijven.
Kentucky ging vervolgens ook naar Trump, maar Maine - in het noordoosten van de Verenigde Staten - koos verrassend voor Ted Cruz.
Aan de Democratische zijde werd het een goede avond voor Bernie Sanders. Terwijl Hillary met ruime cijfers Louisiana op haar naam schreef, ging Sanders aan de haal met Nebraska en - verrassend genoeg - ook Kansas. Voor de senator uit Vermont is dit waarschijnlijk alsnog too little, too late. Door Hillary's enorme voorsprong die ze op Super Tuesday heeft gehaald, is nog lastig te zien hoe Sanders haar inhaalt. Wel kan hij het haar nog voor weken moeilijk blijven maken.
Maar terug naar de Republikeinen: Trump zit in de penarie. Als frontrunner is dit het moment dat je de race naar je hand moet zetten en eigenlijk een voorsprong hebt opgebouwd die nog nauwelijks is in te lopen. In de plaats daarvan heeft Trump gisteravond zo'n 50 delegates verzameld. Een flinke hap minder dan hij eigenlijk had moeten scoren, terwijl Cruz er meer dan 70 op z'n naam kon noteren. Voornamelijk Cruz' winst in Maine lijkt erop te duiden dat Cruz wellicht meer is dan alleen de golden boy van het Zuiden en van zogeheten 'evangelical' kiesgerechtigden.
Kan Cruz straks ook andere 'gematigde' staten winnen? Als dat zo is, dan wordt het een nachtmerriescenario voor Trump. Mogelijkerwijs haalt hij dan pas in juni de benodigde delegates om de Republikeinse genomineerde te worden, en allicht redt hij het helemaal niet. Cruz zal er daarentegen een hele grote - wellicht nog grotere - kluif aan hebben om Trump bij te benen, want 1237 afgevaardigden veroveren terwijl zijn tegenstander er ook al zo'n 400 heeft (en nog eens zo'n 125 bij Marco Rubio) wordt ingewikkeld. De Republikeinen lijken dan ook af te stevenen op een zogenaamde brokered convention: als bij het landelijke partijcongres nog niet duidelijk wordt wie de genomineerde wordt, zijn de partijbonzen aan zet. Hoe dat afloopt is moeilijk te zeggen.
Hoe dan ook kunnen de kandidaten vanavond weer laten zien wat ze waard zijn: de Republikeinen gaan naar de stembus in Puerto Rico, terwijl Democraten aan zet zijn in Maine. In Puerto Rico zijn alle ogen gericht op de latino-kandidaten Cruz en Rubio, terwijl Maine - vanwege diens ligging - een kolfje naar de hand van Bernie Sanders lijkt.