Donald Trump schrikt er niet voor weg om bijzonder krachtige taal te gebruiken in gesprekken met buitenlandse leiders. Zo vertelde hij de Mexicaanse president in een telefoongesprek dat hij bereid is om militairen naar Mexico te sturen zodat die drugskartels kunnen aanpakken. Op zich is dat natuurlijk geen verkeerd idee. Mexico wordt al jaren kapotgemaakt door dat soort kartels. Mexicaanse drugsbazen zijn knettergek. Ze gedragen zich als de ergste soort dictators. Regelmatig worden er massagraven ontdekt, critici worden onthoofd, hele buurten en zelfs dorpen en steden worden onderdrukt; kortom, er wordt in veel gebieden een enorme ravage aangericht. Dat is op zich al erg genoeg, maar wat dit nog zorgwekkender maakt is dat het geweld de grens met Amerika overgaat, dat de drugskartels hun producten exporteren naar de Verenigde Staten (waar er vervolgens miljoenen mensen verslaafd raken en hun hebben en houden verliezen), en, oh ja, dat ze ook nog eens betrokken zijn bij de migratie van illegale Hispanics. Drugskartels helpen vaak om dat soort mensen over de grens met Amerika te brengen.
Trump heeft dus helemaal gelijk dat Mexico een enorm probleem heeft en dat de Mexicaanse president daar zelf niets aan lijkt te doen. Maar dat betekent niet dat je feitelijk met een militair avontuur kunt dreigen, of meneer Pena dat nou prettig vindt of niet.
Toch is dat precies wat Trump deed in een telefoongesprek met zijn Mexicaanse collega:
"Je hebt daar een paar heel slechte hombres, aldus Trump tegen Pena. "Je doet er niet genoeg aan om ze tegen te houden. Ik denk dat jouw leger bang is. Ons leger is dat niet, dus misschien dat ik ze binnenkort daar maar naartoe stuur om orde op zaken te stellen."
Natuurlijk kan Trump zoiets voorstellen. Als president had ik dat al op dag één van mijn presidentschap gedaan. Maar dat is wat anders dan met een militair avontuur dreigen. Blijkbaar begrijpt Trump dat niet of heeft hij er gewoon lak aan.
Nu kan het zo zijn dat dit een onderhandelingsstrategie is van de nieuwe Amerikaanse president. Dat zou op zich niet heel schokkend zijn. Iedereen die zijn boek The Art of the Deal gelezen heeft weet dat hij altijd heel hoog inzet, om vervolgens akkoord te gaan met een 'compromis' dat hij eigenlijk al die tijd al voor ogen had. Een voorbeeld: als ik iets wil verkopen voor 250 euro vraag ik er 300 euro voor. Iemand biedt vervolgens 200. Ik vertel dat dit echt niet kan, het is onmogelijk, knettergek, en ga zo maar door. Maar ik verlaag mijn prijs niet, ik blijf gewoon vasthouden aan de al eerder genoemde 300 euro. Als gevolg daarvan zal mijn handelspartner moeten kiezen: of een beter voorstel doen, weglopen, of zelfs het hele bedrag betalen dat ik eis. In verreweg de meeste gevallen zul je zien dat hij dan ofwel 250 euro biedt (wat ik altijd al wilde) of zelfs akkoord gaat met de 300 euro, wat meer is dan ik eigenlijk wilde en wat dus een enorme meevaller is.
Dat is min of meer hoe Trump onderhandelt. "Als jullie het niet doen stuur ik misschien mijn leger maar op pad" kan dan dus een onderhandelingsstrategie zijn. Hij wil dat Pena er iets aan doet, en wel meteen. Het kan zijn dat zijn eigenlijke doel is dat Pena zijn leger op grote schaal inzet, maar misschien wil hij ook wel écht een uitnodiging krijgen van Pena om het Amerikaanse leger erop af te sturen. Dat weet alleen Trump zelf. Wat we wél weten is dat het nu aan Pena is om aan Trump tegemoet te komen.
Ik vermoed in ieder geval dat dit Trumps instelling is. Het enige probleem is natuurlijk dat de
diplomatie niet hetzelfde is als zaken doen als bedrijf. Een bedrijf kan geen oorlog ontketenen, een Amerikaanse president wel. Trump moet dus buitengewoon voorzichtig zijn -- voorzichtiger dan hij tot nu toe is. We moeten niet willen dat hij een oorlog uitlokt omdat hij een iets te harde onderhandelingspositie in neemt.
Overigens is het wel opmerkelijk dat de rest van de media -- zowel in Amerika als in Nederland -- Trumps onderhandelingsstrategie niet lijken te begrijpen. Ze berichten allemaal over dit gesprek met Pena, maar leggen niet uit aan lezers dat dit typisch Trump is. Niet in die zin dat hij met iedereen oorlog wil hebben, maar dat hij op deze manier onderhandelingen voert. Het zou toch wel prettig zijn als ze deze achtergrondinformatie ook geven zodat lezers zowaar begrijpen waar Trump mee bezig is. Zo moeilijk is dat niet.
Maar goed, misschien dat dit veel minder interessant is dan roepen dat Trump "Mexico wil aanvallen!"
UPDATE De reactie van het mediakartel op dit nieuws kon nog weleens schokkender zijn. Hoewel het bericht afkomstig is van de Associated Press
ontkent de Mexicaanse president namelijk dat Trump iets dergelijks gezegd heeft. Zo'n bedreiging, laat Pena weten op Twitter, "is nooit geuit."
Oh, oh, heeft het mediakartel dan toch -- ongelooflijk, ik weet het -- nepnieuws afgedrukt met de intentie om Trump te beschadigen en is dat waarom ze de mogelijke dreiging niet eens in perspectief gezet hebben? Wat is hier aan de hand, dames en heren van de pers, verzinnen we nu gewoon nieuws om Trump even heerlijk een opdoffer te geven?