In steeds meer gemeentes worden vuurwerkvrije zones ingesteld rond de jaarwisseling.
Dat blijkt uit een onderzoek waar 281 gemeentes aan mee deden. Van deze gemeentes stellen er dit jaar 56 vuurwerkvrije zones in: vorig jaar waren dat er nog 43. Onder de gemeentes die dit jaar voor het eerst een verbod zullen handhaven zitten zowel kleine als grotere plaatsen, zoals Amersfoort en Groningen.
In geen van de plekken wordt echter een algemeen vuurwerkverbod gehandhaafd met Oud & Nieuw. Dit zou zeer lastig te handhaven zijn door het grote aantal agenten dat nodig is voor het toezicht op het naleven van dit verbod. Het gaat overal om het aanwijzen van specifieke gebieden waar geen vuurwerk mag worden afgestoken, vooral rond 'kwestbare' plekken. Veruit de meeste gemeentes stellen de zones in rond verzorgingstehuizen, maar ook gebieden rondom kinderboerderijen, scholen en ziekenhuizen worden no-go zones voor afstekers van vuurwerk. In Zeist is ook een zone ingesteld rondom het lokale asielzoekerscentrum, om de bewoners daarvan niet te laten schrikken van de knallen.
Hilversum gaat hierin het verste: daar zal het gehele centrum verboden gebied zijn voor rotjes, vuurpijlen en ander knalmateriaal. Inwoners aldaar zullen dus in een buitenwijk of andere gemeente hun plezier moeten vinden, of helemaal niets afsteken. Vorig jaar wilde de gemeente een dergelijk verbod overigens ook instellen, waartegen veel protest kwam.
Maar waarom nu deze toenemende negatieve houding van stadsbestuurders tegen vuurwerk? Esther Verhoeff, van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), legt uit:
Langzaam maar zeker verdwijnt de tolerantie voor vuurwerk. Nederlanders zijn het zat dat er elk jaar gewonden vallen en bushokjes de lucht in gaan. Je moet op 31 december veilig met je kind over straat kunnen.
Sommige steden lijken dus in te willen spelen op deze angst door het afsteken dan maar te verbieden. Het wordt echter ook dit jaar nog maar de vraag of dit alles overal zal worden nageleefd.