Toerisme? Erg belangrijk!

Geen categorie24 okt 2011, 11:29

Toerisme is een ondergeschoven kindje in de Nederlandse politiek. Waar in andere landen ministers van toerisme zijn, kent Nederland een luttele ambtenaar op het ministerie van EL&I die zich met toerisme bezighoudt. Eerst even wat cijfers; volgens het CBS gaat er in de toeristenbranche 35,2 miljard euro per jaar om en zijn er in de toeristenbranche bijna 400.000 Nederlanders werkzaam. Als de indirecte investeringen worden meegerekend gaat het zelfs om 50 miljard euro en een enorm aantal banen. Hiermee is de bijdrage van toerisme aan de Nederlandse economie groter dan menig ‘topsector’. Een grote branche dus die voor redelijk wat inkomsten zorgt voor veel ondernemers en werknemers.

Helaas zijn er nog wel een aantal problemen binnen de toeristenbranche die ik in het debat hierover op 26 oktober zal aankaarten. Het eerste probleem is de EHS (Ecologische Hoofdstructuur). Natuurgebieden gaan boven ondernemerschap en er wordt niet met ondernemers meegedacht. Ook hebben ondernemers geen enkele inspraak bij natuurplannen. Nee, als er een Oost-Chinese zwartrugkever zich in het gebied ophoudt dan dient dit gebied tot stiltegebied verklaard te worden en mag er geen enkele ondernemer ook maar een millimeter van deze natuurgrond gebruiken voor recreatiedoeleinden. Veel beter zou zijn om ondernemers met natuurclubs samen om de tafel laten zitten om eruit te komen. Nederlanders houden van commerciële natuur; een mooi bosgebied met na een half uur wandelen wel een terras.

En ander punt is de toeristenbelasting. In de jaren zeventig in het leven geroepen en tegenwoordig vooral gebruikt om de gaten in de gemeentelijke begroting te dichten over de ruggen van de toerist. Er zijn gemeenten die naar hartenlust de toeristenbelasting verhogen en het gewoon in de pot algemene middelen stoppen. De (toekomstige) toerist die hiervoor betaalt zal er nooit profijt van hebben. Toeristen hebben geen stemrecht in die stad, dus wie heeft er last van? Kind van de rekening zijn de ondernemers en werknemers die van toerisme afhankelijk zijn. Dat het ook anders kan bewijzen bijvoorbeeld Soest en Texel. In samenwerking met de gemeente en gastvrijheidsector hebben zij afgesproken hoeveel toeristenbelasting er geheven wordt en ondernemers mogen meepraten in hoe het geld besteed wordt. Andere steden, zoals Hoorn en Bunschoten, schaffen de toeristenbelasting af en maken hun gemeente hiermee aantrekkelijker voor de toerist. Prima initiatieven die laten zien hoe het ook kan. Helaas zijn er dus veel gemeenten die hun toeristenbelasting exceptioneel verhogen, soms wel met tientallen procenten zoals Maastricht, Lisse en Wageningen. Of wat te denken van Den Haag die al jarenlang een tarief van bijna 5 euro per nacht, per persoon hanteert. Gewoon om de gemeentekas te spekken.

Gemeenten zullen duidelijk moeten maken wat er zoal aan toeristische investeringen wordt gedaan. Ons motto: geen investeringen, geen toeristenbelasting!

Jhim van Bemmel is namens de Partij voor de Vrijheid lid van de Tweede Kamer der Staten- Generaal

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten