Tien bedrijven samen produceren 50 procent CO2 uitstoot en toch is het de burger die betaalt

Geen categorie16 dec 2018, 16:00
Heel eng dit, er staat zowaar iets zinnigs op Joop.nl. De wijze waarop de rekening van klimaatmaatregelen wordt gepresenteerd wordt onder de loep genomen en gebeurt eigenlijk best prima, de conclusie is echter kortzichtig.
Je leest over een man die niet zo moeilijk doet over het feit dat aandacht voor het milieu nou eenmaal wat meer kost en begrijpt zelfs de irritatie die het opwekt. Prima aftrap, dus gaan we naar het échte probleem.
De gele hesjes geven dit goed weer volgens de auteur en dat ben ik met hem eens. De overheid in Frankrijk, maar ook in andere Europese landen, pakken voornamelijk de onderklasse. Die worden natuurlijk boos. Niet alleen vanwege de hoge kosten, maar ook vanwege het feit dat, al konden ze die kosten wél incasseren, de échte boosdoeners buiten schot blijven!
De koppeling naar Nederland wordt gemaakt en het probleem wordt nu concreet; door te stellen dat de tien grootste bedrijven bij elkaar 50 procent van de totale Nederlandse uitstoot veroorzaken en zelfs drie keer zoveel schadelijke stoffen als álle Nederlandse gezinnen samen. Toch gaan de kosten van levensonderhoud hier met tientallen procenten omhoog, terwijl Shell al jaren geen winstbelasting betaalt. Nou, duidelijk verhaal toch? Hartstikke oneerlijk dit, punt.
En daar gaat het voor mij mis, die 'punt'. Geen oplossing, maar slechts in een richting worden gewezen van 'grote bedrijven moeten betalen'.
De vraag waar ik namelijk mee zit is wat er gebeurt als je het inderdaad voor elkaar krijgt dat die bedrijven gaan moeten betalen. Het lijkt mij namelijk érg sterk dat die bedrijven maar gewoon hun verlies incasseren en vrolijk en schoon verder gaan met hun werkzaamheden.
Nee, wat mij logischer lijkt is dat op allerlei manieren dergelijke hogere kosten worden doorberekend richting de consument of de medewerkers. Een administratieve kostenpost op olieraffinage waardoor de prijs stijgt, een druk op loonkosten om het winstverlies te compenseren, met natuurlijk als ultieme maatregel het verlaten van het land waar de druk het hoogst is geworden.
Uiteindelijk is het dan de overheid die daar op wordt afgerekend, want daar komen immers de maatregelen vandaan. Wellicht werd de afweging in de politiek gemaakt wat het zou kosten als dergelijke 'grote bedrijven' inderdaad zouden verkassen, in vergelijking met wat een paar weken rellen zou gaan kosten. De kwestie is in ieder geval een stuk complexer dan 'grote bedrijven moeten meebetalen'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten