Bijna iedereen werkt tegenwoordig vanuit de eigen woon- of studeerkamer. En dat zal in de komende jaren alleen maar meer voorkomen.
Nederland wordt steeds hoger opgeleid. Over een paar decennia - misschien al eerder - zullen er zeer weinig banen zijn aan de lopende band. In plaats daarvan zal de gemiddelde werknemer ook prima zijn werk thuis kunnen doen. Dat is een wat andere situatie dan 10 jaar geleden, maar niet minder effectief. Sterker nog, mensen die vanuit huis werken kunnen hun werk vaak combineren met prive-zaken, wat inhoudt dat ze effecienter worden
in beide. Thuiswerken wint langzaam terrein. Vorig jaar werkte iets meer dan 27 procent van alle werknemers minstens een uur per week thuis. In 2005 was dat ruim 25 procent. Per thuiswerker werd vorig jaar gemiddeld 6,2 uur per week thuis gewerkt tegen 5,5 uur 5 jaar eerder.
De economie is continu aan verandering onderhevig. Als je denkt dat we over 25 jaar allemaal nog steeds continu met elkaar op kantoor zitten heb ik nieuws voor je: de baan van de toekomst ziet er heel anders uit. Er zal meer vrijheid zijn voor persoonlijke initiatieven, mensen zullen minder - of zelfs helemaal niet - gebonden zijn aan een werkplek.
Dit is goed nieuws voor zowel individuele werknemers als bedrijven. Voor die eersten betekent het namelijk dat ze meer vrijheid zullen genieten dan ooit tevoren. Voor die laatste houdt het in dat ze flink kunnen bezuinigen op 'extra' kosten - het onderhouden een pand, bijvoorbeeld, energiekosten, en ga zo maar door. Dat zal er weer voor zorgen dat Nederlandse bedrijven nog competitiever worden dan ze al zijn, wat natuurlijk voor economische groei zal zorgen.
Mijn advies aan werkgevers is dan ook om hier nu al op in te spelen. Blijf niet aan de zijlijn staan: wees een pioneer. Hoe meer werknemers thuis werken (af en toe, in ieder geval), hoe beter.