Thierry Baudet heeft een rebels boek geschreven waarmee hij zich hard verzet tegen de feminisering van de samenleving.
Wie Thierry Baudet zegt, zegt politiek. Hij heeft er talloze boeken over geschreven. Maar hij kan veel meer dan alleen politieke boeken schrijven. Zijn roman Voorwaardelijke liefde is het keiharde bewijs dat hij ook het vak verstaat van het schrijven van een roman. En hoe. Karin Nullamento schreef er op DDS al het volgende over in een lovende recensie:
In een rauwe, vlotte, no-nonsens vertelstijl loodst Baudet ons door het verhaal, dat afstevent op een finale die ik op een bepaald punt voelde aankomen maar die toch nog insloeg als een bom. Kortom, een boek dat je niet snel vergeet. Dit debuut smaakt naar meer!
Het boek van Baudet gaat over een man met een missie: Gregory. Een tweeling vraagt hem of hij hun betaalde gezelschapsheer wil zijn. Hij gaat in op het aanbod. Wie wil dat nou niet? Betaald worden om te flirten met vrouwen. Het dubbelleven dat de hoofdpersoon vervolgens leidt, brengt hem in allerlei problemen.
Het thema dat als een rode draad door het boek is verweven, is - helaas voor de doldrieste feministen in dit land - de feminisering van de samenleving en welke (vervelende) gevolgen dat heeft voor de vrouw in het algemeen en de man in het bijzonder. Nullamento schreef daarover in haar recensie:
Het is vandaag de dag niet eenvoudig om een man te zijn. Vrouwen zijn de afgelopen decennia bezig geweest met een flinke inhaalslag op vrijwel alle gebieden en de tijd dat de man de absolute alleenheerser was in zijn kasteel is voorgoed voorbij. De (westerse) samenleving vervrouwelijkt in rap tempo; zo rap dat mensen als presentator Maxim Hartman aan de bel trekken in tv-programmas als Nog meer voor Mannen, waarin een soort ode wordt gebracht aan de échte man. En echte mannen, die willen natuurlijk gewoon lekker jagen, knokken, zuipen, vreten en neuken - zonder dat gezeik van die wijven. Helaas komen ze daar anno 2014 niet meer mee weg. Mannen worden geacht om mee te helpen in het huishouden, om op pappa-dag wat quality-time met hun kroost door te brengen, om bijna net zoveel tijd voor de spiegel door te brengen als hun vrouwelijke wederhelft en vooral om maar zoveel mogelijk te praten over hun gevoelens. Resultaat: mannen zijn softies geworden.
Baudet fileert de moderne moraal feilloos in Voorwaardelijke liefde. Gregor is het lijdend voorwerp in een boek dat spannend blijft van begin tot eind. Wie een vlot boek wil lezen dat helemaal gaat over het hier en nu, moet dit boek in huis halen. Oh, en wie het boek vandaag bestelt, is nog mooi op tijd voor Pakjesavond ook. Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje...