Terwijl half Den Haag bezig was Henk Krol vliegen af te vangen, deed CU-lijsttrekker Segers écht iets voor ouderen

Geen categorie21 feb 2017, 21:30
Het was feest in Den Haag: in de losgebarsten verkiezingsstrijd maakte 50PLUS-lijsttrekker Henk Krol een fout, en als hyena's doken zijn collega-Kamerleden daar bovenop. Aan die hetze werd niet meegedaan door de kleine christelijke partijen ChristenUnie en SGP. Zij waren alvast bezig met écht iets voor ouderen betekenen na 15 maart, en sloten een stembusakkoord met de staatssecretaris. Om het leven van ouderen aangenamer te maken na de verkiezingen.
Henk Krol kreeg vandaag flink om z'n oren van z'n collega's in de Tweede Kamer. Allemaal kapittelden ze de 50PLUS-leider vanwege het verlagen van de AOW-uitkering met €100 per maand, alleen maar om de AOW-leeftijd omlaag naar 65 te kunnen brengen. Een forse financiële tegenvaller voor 50PLUS-stemmers die zich al rijk rekenden met die partij. "Nu komt de aap uit de mouw", aldus D66-Kamerlid Steven van Weyenberg - en hij krijgt bijval van collega's van het CDA en de SP.
Daar deden twee partijen heel bewust niet aan mee: ChristenUnie en SGP. Hun fractievoorzitters Gert Jan Segers en Kees van er Staaij waren vanmiddag een paar straten verderop van de Tweede Kamer te vinden, om daar samen met een hele hoop maatschappelijke organisaties - waaronder Omroep MAX en ouderenorganisatie KBO-PCOB - een verkiezingsbelofte te maken in het buurthuis van de Toekomst de Sprong. Ze noemden dat het Zilveren Pact: na de Tweede Kamerverkiezingen van aanstaande maart moet er meer aandacht komen voor het welzijn en het sociale functioneren van ouderen. Het gaat namelijk niet alleen om pensioensuitkeringen en de AOW. Sterker nog: dat is al goed geregeld.
Maar waarom dan wel? Gert Jan Segers vertelt de toegestroomde pers en geïnteresseerden dat het plan ontstond vlak na de lancering van 'Voltooid leven'. De ChristenUnie vond die plannen een hele kille wijze van omgaan met ouderen. Maar tijdens een fractievergadering van de Tweede Kamerleden van de CU besloten Segers en zijn partijgenoten dat zij niet alleen tegen Voltooid leven wilden zijn, maar ook vóór iets anders. En zo werd het Zilveren Pact geboren:

"In materieel opzicht zorgen wij goed voor mensen. Toch denken veel ouderen dat ze alleen meetellen als ze werk hebben en als ze gezond zijn. Dan zit daar de nood, dus dan moeten we er voor ze zijn. Het gaat ook om aandacht en erbij dan. Dat gaat veel dieper en verder dan de financiële overschrijving die we heel goed hebben geregeld."

Daarom pleit de ChristenUnie samen met de andere initiatiefnemers voor een coördinerend bewindspersoon voor ouderenbeleid. Momenteel zijn verschillende ministeries bezig met ouderenbeleid, en hun plannen zijn soms tegenstrijdig. Zo introduceerde dit kabinet de zogeheten 'mantelzorgboete' én werd er verwacht dat mensen langer thuis zouden kunnen blijven wonen. Die plannen bijten elkaar. Als één staatssecretaris of minister echter verantwoordelijk wordt voor al het ouderenbeleid, dan kan dat soort tegenstrijdig beleid voorkomen worden.
Mantelzorgers moeten ook de ruimte krijgen: werkgevers dienen daarom hun personeel vaker doorbetaald vrij te geven zodat zij tijd kunnen besteden aan hun zieke moeder of vader. Segers omschrijft dat zo: "Niet hollen óf stilstaan. Maar wel een beetje gas terugnemen in het spitsuur van het leven. Dat is een kwestie van beschaving." Maar al met al moet er natuurlijk wel geld bij: ouderen moeten niet alleen gewassen worden en te eten krijgen, er moet ook moeite worden gestoken in hun sociale behoeften. Zingeving, noemt Segers dat.
[caption id="attachment_160270" align="aligncenter" width="950"]CU-lijsttrekker Gert Jan Segers en afgevaardgiden van Omroep MAX en ouderenorganisatie KBO-PCOB houden het ondertekende Zilveren Pact omhoog, terwijl Martin van Rijn (PvdA), Karsten Klein (CDA) en Kees van der Staaij (SGP) toekijken. © Tim Engelbart / DDS. CU-lijsttrekker Gert Jan Segers en afgevaardgiden van Omroep MAX en ouderenorganisatie KBO-PCOB houden het ondertekende Zilveren Pact omhoog, terwijl Martin van Rijn (PvdA), Karsten Klein (CDA) en Kees van der Staaij (SGP) toekijken. © Tim Engelbart / DDS.[/caption]
Naast de ChristenUnie en de SGP is ook staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) - verantwoordelijk voor zorg - aanwezig, die tot ieders stomme verbazing het Pact omarmt. Als bewindspersoon draagt hij het Pact een warm hart toe. Maar toch wilde zijn partij de PvdA het plan niet steunen, omdat - aldus Van Rijn - de partij deze verkiezingscampagne andere accenten wilde leggen. Segers meldt aan DDS echter dat hij denkt omdat het komt doordat de sociaal-democraten denken dat deze plannen lijnrecht ingaan tegen het Voltooid Leven-project, welke de volle steun van de PvdA geniet. Maar volgens Segers is het niet óf-óf:
"Wat wij zeggen: over Voltooid Leven kunnen onze meningen verschillen, maar hier kunnen we werk van maken." Segers roemt verder de "brede ondertekening" van het Zilveren Pact, waarin niet alleen christelijke maar ook humanistische organisaties zich konden vinden.
Het project krijgt daarnaast steun van 20.000 particulieren, een boel maatschappelijke organisaties en dus vijf politieke partijen: naast de ChristenUnie en de SGP steunen ook de SP, de PVV en het CDA de plannen om te investeren in niet alleen het financiële, maar ook het sociale welzijn van ouderen.
Na afloop vraag ik ChristenUnie-voorman Segers nog naar het voorval dat een paar straten verderop - in de Tweede Kamer - zich afspeelt. Segers zegt er wijselijk niets over, maar wijst erop dat hij vijf partijen heeft verzameld om de gedane beloftes straks over de zingeving voor ouderen om te zetten in daden. Dan mogen partijen zoals D66 die alleen de mond vol hebben over de AOW wanneer Krol een fout maakt, vandaag hun opportunistische slag slaan. Maar als ze na 15 maart zich maar committeren aan de uitgewerkte beloftes van het Zilveren Pact, dan telt Segers zijn zegeningen. En hopelijk de eenzame ouderen met hem.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten