Rusland reageert op het mogelijke terugtrekken van de VS uit het kernwapenakkoord. Het akkoord, dat de productie van kernwapens die een afstand van meer dan 500 kilometer kunnen bereiken verbiedt, zou eerst geschonden zijn door Rusland zelf, meent Trump. Via NU.nl. Het Russische staatspersbureau
TASS citeerde de onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergei Ryabkov:
"Als de Verenigde Staten zich inderdaad terugtrekken uit het akkoord, is dat een zeer gevaarlijke stap." U voelt het al aan, het wordt een 'ja maar hij...' verhaal.
De Verenigde Staten redeneert dat Rusland het akkoord allang zou hebben geschonden, waardoor ze strategisch achterlopen. Rusland ontkent dit natuurlijk en beweert dus dat de VS een verzinsel de wereld in helpt om zelf de productie op te kunnen voeren en daarmee het akkoord te schenden.
Het akkoord, Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, stamt uit 1987. Raketten met een middellange afstand (500-1000 kilometer) zouden niet meer mogen worden ontwikkeld. Raketten die vanaf zee kunnen worden gelanceerd zijn hiervan uitgesloten. In feite tekende dit het strategische kader voor beide landen. Flikt de één iets wat een nucleaire reactie kan verwachten, dan zou de raket dicht bij de eigen kust opduiken en is het al snel te laat om adequaat te reageren. Dit leidde mede tot de 'Mutually Assured Destruction' (MAD) doctrine: 'ik dood, jij dood.'
Of het daarom daadwerkelijk uitmaakt of deze raketten nu wel of niet weer geproduceerd worden lijkt daarmee irrelevant, gezien het feit dat zowel Rusland als de VS veel kust hebben en dus in elkaars vizier zitten. Wellicht gaat het de VS dus om mogelijke doelen die niet of moeilijk met raketten uit zee zijn te raken. Daarmee wordt het mogelijke 'speelveld' wijder en komt mogelijk Iran in beeld. Dat land heeft namelijk de mogelijkheid om de Straat van Hormuz te blokkeren, wat zo'n beetje de enige mogelijkheid is voor een onderzeeër om in positie te komen om zinvolle doelen te raken in het land.
De ontwikkeling van mogelijk nieuwe middellange afstand raketten maakt ook dat deze ergens zullen moeten worden gestationeerd. Saudi-Arabië zou een optie zijn als Iran het doelwit zou zijn, Polen, Duitsland of Nederland wanneer het toch om bepaalde west-Russische doelen gaat. Wellicht zit ik er wel helemaal naast en wordt Japan gevraagd de raketten te stationeren tegen Noord-Korea of China als ze eenmaal geproduceerd zijn. Een verdere reactie van andere landen zal dus in de loop der tijd volgen, wanneer blijkt of de VS haar plannen inderdaad doorzet.