"Het was tekenen bij het kruisje of naar de koningin".
VVD-fractieleden beginnen zich steeds meer te roeren. Zoals Herman eerder vandaag en gisteravond berichtte op de koffiehoek staat Fred Teevens positie bijvoorbeeld ter discussie door de zaak Dolmatov. Het is vriend en vijand duidelijk dat er grote fouten gemaakt zijn die onder zijn verantwoordelijkheid vallen.
Dat is natuurlijk veelzeggend, dat leden van Teevens eigen partij twijfelen over de houdbaarheid van zijn positie, maar daar komt vandaag nog eens dit bericht in De Telegraaf bij.
De VVD-fractie voelde zich voor het blok gezet om het sociaal akkoord te accepteren. Het was tekenen bij het kruisje of naar de Koningin, vertelt een betrokkene over de goedkeuring van de plannen die hun partijleider Rutte met werkgevers en werknemers had afgesproken.
De Kamerleden vinden het belachelijk dat ze niet betrokken waren bij de totstandkoming van het akkoord. In plaats daarvan moesten ze donderdag in no time hun handtekening eronder zetten - of anders.
Volgens De Telegraaf was men met name niet te spreken over de beslissing om de geplande bezuinigingen van volgend jaar (ter waarde van 4,3 miljard euro) van tafel te vegen. De betrokkenen zeggen dat dit zelfs tot "wrevel" tussen Rutte en Zijlstra leidde.
Het aparte hiervan is dat Rutte zijn rug blijkbaar niet durft recht te houden tegenover de PvdA, maar wél tegenover zijn eigen fractie. Eén liberaal zegt daarover: "Hij luistert naar niemand meer. Alleen maar naar zijn topambtenaren op het ministerie van Algemene Zaken. Maar dat zijn allemaal D66ers!"
Eén ding moge duidelijk zijn: als dit de houding wordt van VVD'ers dan staat de coalitie feitelijk al op springen. Heel goed.
Toch is dat niet alles: je kunt namelijk ook het één en ander zeggen over de fractieleden zelf. Waarom zetten ze in vredesnaam steeds hun handtekening onder een akkoord dat zonder hun instemming in elkaar wordt geflanst? Waarom láten ze zich iedere keer intimideren?
Het antwoord ligt, denk ik, voor de hand. Net als Rutte vrezen ook zij voor hun baantje. De kans dat de VVD bij nieuwe verkiezingen namelijk weer 41 zetels binnensleept is nihil. Sterker nog, zoals het er nu uitziet wordt het nog een hele klus om daar 25 van over te houden. Dat betekent dus dat minstens 16 huidige Kamerleden na volgende verkiezingen op zoek moeten naar een nieuwe baan - en waarschijnlijk worden dat er nog wel meer omdat bepaalde leden van het kabinet ongetwijfeld zullen terugkeren op de lijst, waardoor de rest een plekje (of twee, drie) naar beneden schuift.
En zo wordt opeens duidelijk dat Rutte er weliswaar alleen voor zichzelf zit, maar de Kamerleden die nu steen en been klagen ook. Wat een hypocrisie toch weer.