Lezers van De Telegraaf geven VoorNederland (VNL) groot gelijk: 'Voer de dienstplicht opnieuw in.'
Het is even schrikken voor échte klassiek-liberalen en andersoortige libertariërs, maar lezers van De Telegraaf zijn massaal vóór (her-) invoering van de dienstplicht. En met massaal bedoel ik ook echt 'massaal': we hebben het maar liefst over 83% van de participanten.
De voornaamste reden dat deze rechtse (want dat zijn Telegraaf-lezers overwegend toch echt) kiezers voor de dienstplicht zijn is dat het jongeren hoegenaamd discipline bij brengt. Eén lezer legt uit:
"Dienstplicht is goed voor de nationale veiligheid en is ook goed voor jongeren, die zo leren dat je in dit land niet alleen rechten maar ook plichten hebt."
Een andere - ook geciteerd in
het artikel hierover - voegt daar aan toe dat de "dienstplicht de wereld van een andere kant [laat] zien. Dingen zijn niet meer vanzelfsprekend en vrijheid bestaat even niet. Je bent een nummer en hebt uit te voeren wat je wordt opgedragen. Zo zit de wereld soms ook in elkaar."
Nou weet ik niet precies in wat voor wereld die lezer leeft, maar in de mijne heb je alleen maar uit te voeren wat je wordt opgedragen als je het ermee eens bent of de taak tenminste gunstig acht. Indien dat het geval niet is kun je in 'het echte leven' namelijk gewoon opstappen. Natuurlijk doet een verstandig mens dat niet als hem gevraagd wordt om een minder dan prettig klusje uit te voeren, maar in het geval dat ethiek erbij komt kijken kan het wel degelijk reden zijn om de rug te rechten en te zeggen: 'Nee, dit doe ik niet.' Niemand kan je vervolgens dwingen om het alsnog te doen; als puntje bij paaltje komt kun je altijd weglopen. Het zal u niet verbazen dat dit net een beetje minder eenvoudig is in het leger.
Hoe dan ook, belangrijker dan
mijn kritiek op het plan van de verder behoorlijke sympathieke club VNL is het de overweldigende steun voor dat idee van de gemiddelde Telegraaf-lezer. Joram van Klaveren en Louis Bontes konden zichzelf hierdoor weleens op de kaart hebben gezet - en dat terwijl hun economische plannen (die volgens horen zeggen behoorlijk liberaal en indrukwekkend zijn) er nog aan komen.
Misschien is het vanuit dat perspectief dan toch helemaal geen domme zet geweest van de heren. En ja, dat vind ik best verrassend.
Het enige wat ik nu wil is een nationale peiling. Maurice de Hond, lees je mee? Welk deel van het electoraat is voor invoering van de dienstplicht (of eigenlijk: voor een einde aan de opschorsting van de opkomstplicht)? Waar vallen er stemmen te halen met dit idee? En wordt het daadwerkelijk belangrijk gevonden - laten mensen hun stem hierdoor bepalen - of is zien ze het alleen maar als een leuke (of juist niet!) proefballon?