1. Home
  2. Te gek voor woorden: 'Van 60% van de uitgeprocedeerde asielzoekers weten we niet of ze wel echt weg zijn'

Te gek voor woorden: 'Van 60% van de uitgeprocedeerde asielzoekers weten we niet of ze wel echt weg zijn'

Geen categorie15 nov 2017, 20:00
De Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V), verantwoordelijk voor het terugsturen van asielzoekers die zelfs volgens onze veel te lakse regels hier geen recht op asiel hebben, heeft bij het leeuwendeel geen idee of ze ook écht ons land hebben verlaten.
Nederland, en heel Europa eigenlijk, heeft een probleem. Dat probleem heet 'migratie'. En nee, dan heb ik het niet over hoogopgeleide hersenchirurgen en architecten die bij aankomst hier hun eigen broek kunnen ophouden - die houden we nog steeds tegoed van linkse Nederland - maar over kansarmen zonder enige opleiding die 100% afhankelijk zijn van staatssteun.
En het zijn er veel. Héél veel. Zoveel zelfs, dat we simpelweg niet iedereen kunnen opnemen, zelfs als we dat zouden willen - en dat moet je niet willen. Hoewel we hier massa's 'vluchtelingen' alsnog toestaan - ondanks dat er tal van veilige landen tussen Syrië en Nederland bestaan - sturen we zowaar ook mensen terug. Of nou ja: we zeggen dat ze terugmoeten.
Tien jaar geleden splitste de DT&V zich af van de IND, de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Sindsdien houdt die laatste instantie zich enkel bezig met het verwelkomen van migraten, en de DT&V met het wegsturen ervan. Eigenlijk is hun taak heel simpel:

Wanneer een vreemdeling geen recht op een verblijfsvergunning heeft, komt de DT&V in beeld om de terugkeer naar het land van herkomst te begeleiden. De mogelijkheid om in Nederland te blijven is dan al uitgesloten. "Dat maakt het emotioneel en lastig werk", vertelt Robberse in een interview met NOS Met het Oog op Morgen. Of een medewerker het besluit onterecht vindt, doet er dus niet toe. "Het besluit staat al vast en is door de rechter getoetst."

Oftewel: de enige taak die deze mensen hebben, is het ervoor zorgen dat lui die hier niets te zoeken hebben, vertrekken. Simpel genoeg, lijkt me: na de uitspraak van de rechter meteen preventief in hechtenis nemen, en zo snel mogelijk op het vliegtuig naar huis zetten. Nee, zo moeilijk is het niet. Helaas blijkt ook de DT&V mateloos naïef te zijn, en te geloven dat mensen vrijwillig zouden vertrekken. Ze maken namelijk een onderscheid tussen mensen die 'gedwongen' en 'zelfstandig' de hort op gaan. De eerste categorie wordt, zoals altijd zou moeten gebeuren, onder begeleiding naar Schiphol gebracht om van daaruit terug te vliegen naar het land van herkomst: dit zijn zo'n 40% van de gevallen.
Bij de tweede groep - 60% van alle uitgeprocedeerden dus - vertrouwt men ze echter genoeg om ze zelfstandig te laten gaan. Dat betekent dus: mensen moeten zelf een ticket regelen en maar zien dat ze wegkomen. Daardoor heeft men bij de dienst eigenlijk geen flauw idee of ze dat wel echt doen:

De overige 60 procent vertrok zelfstandig. Zij zijn daardoor uit beeld bij de dienst - waardoor ze, geeft Robberse toe, ook in de illegaliteit in Nederland kunnen zijn beland.

Even denken hoor: ik ben hier als asielzoeker in een gammel bootje heengekomen omdat ik wil profiteren van Nederland, en nu hoor ik dat ik niet mag blijven. Wat doe ik? Teruggaan, of stiekem blijven? De gekke overheid van die Nederlanders controleert toch niet. Hmm, lastig...
Nee, het is ook niet zo gek dat wel 40% gedwongen moet worden om op te hoepelen. Het is hier fijn leven, en dat weet de halve wereld. Helaas is onze miniskule kikkerlandje niet groot genoeg voor die halve wereldbevolking, en zullen we mensen soms toch moeten teleurstellen. En dat betekent gewoon: handhaven, en onder begeleiding uitzetten, in elk geval. Anders kun je die gerechtelijke uitspraken net zo goed meteen in de papierversnipperaar gooien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten