Kun je tatoeages gebruik om slachtoffers van huiselijk geweld te helpen?
Flavia Carvalho is
de eigenaresse van een tatoeage-studio in Curitiba, Brazilië. Hoewel ze normaal gesproken betaald wordt door haar gasten zijn er uitzonderingen: ze heeft het namelijk op zich genomen om haar kunst (want dat is het) te gebruiken om slachtoffers van huiselijk geweld en ernstige ziektes zoals kanker gratis en voor niets te helpen.
Haar project heet A Pele da Flor, wat een Portugese uitdrukking is die zoiets betekent als 'dieper dan de huid.' Een meer letterlijke vertaling is: de huid van de bloem.
Ze legt uit:
"Het begon twee jaar geleden toen een vrouw naar me toekwam die graag een tatoeage wilde hebben om een litteken op haar buik te verbergen. Ze vertelde me dat ze in een nachtclub was en een man, die met haar wilde flirten, afwees. Vervolgens stak hij haar opeens in haar buik."
Ze gaat verder:
"Toen ze dat tatoeage zag, toen ik klaar was, werd ze erg emotioneel, en dat raakte mij bijzonder diep. Ik kreeg toen het idee om vrouwen die littekens hebben door huiselijk geweld gratis te helpen. Elke tatoeage zou dan dienen als een vehikel voor zelfvertrouwen en empowerment." Een voorbeeld is deze tatoeage:
Links zie je de situatie voor de tatoeage gezet werd, het rechtse plaatje is nadien gemaakt. Het verschil is enorm: op de eerste foto zie je de littekens nog die de vrouw overhield aan een aanval van haar ex-vriend (die haar neerschoot met een vuurwapen), rechts zie je een schitterend stukje kunst dat alles wat daaronder zit bedekt.
Hieronder een foto van een tatoeage die gezet is op een vrouw die een poging tot moord overleefde:
En hier eentje van een vrouw die aan het werk was toen haar vriend langskwam. Hij stak haar vervolgens neer:
Slachtoffers van huiselijk geweld zijn echter niet de enige vrouwen die geholpen worden door Flavia. Ze zet ook gratis en voor niets tatoeages op het lichaam van vrouwen die borstkanker hebben gehad:
Wat een geweldige manier om deze vrouwen een hart onder de riem te steken.