ISIS en de Taliban lijken meer op elkaar dan dat ze van elkaar verschillen. Toch zijn de twee extremistische (terreur-)organisaties verwikkeld in een harde strijd. De strijd tussen de Taliban en ISIS in een afgelegen regio in de Jawzjan provincie in Noord-Afghanistan heeft het leven gekost van veel terroristen aan beide zijden... en duizenden gewone burgers zijn voor het geweld op de vlucht geslagen.
Dat bericht Reuters. In Nederland horen we er niet zoveel over, maar ISIS heeft een behoorlijke voet aan de grond gekregen in
Afghanistan, en dan met name in het noorden van dat land. Dat is tegen het zere been van de Taliban, ook al omdat ISIS zichzelf als de superieure groep beschouwt en de Taliban maar wat graag wil vervangen als leidende extremistische groepering in het land.
Afgelopen dinsdag vielen ISIS-militanten de woning aan van een Taliban-commandant in de provincie Sar-e Pul. Daarbij kwamen minimaal 15 mensen om het leven. Volgens de woordvoerder van de provincie Jawzjan strijden de twee radicale groepen al minstens een week met elkaar in Darzab en Qush Tepa, twee districten in het zuiden van de noordelijke provincie.
"Er zijn veel mensen gesneuveld, aan beide kanten," zegt Mohammad Reza Ghafouri. In totaal zijn er minstens 300 extremisten gevallen, aldus de woordvoerder, "en de gevechten gaan nog altijd door."
De lokale bevolking houdt het ondertussen voor gezien. Duizenden burgers zijn op de vlucht geslagen uit angst óók slachtoffer van het geweld te worden -- of natuurlijk van de bruutheid van de partij die de strijd uiteindelijk wint.
Zelfs de woordvoerder van de Taliban, Zabihullah Mujahid, geeft toe dat er gevechten zijn met ISIS. Hij zweert dat de Taliban ISIS uit de regio zullen schoppen.
Vier jaar geleden kwamen ISIS-militanten voor het eerst Afghanistan binnen, in het oosten. Sindsdien vecht ISIS zowel tegen de Taliban als tegen het leger van de overheid. Tijdens die gevechten heeft ISIS een reputatie gekregen van 'schokkende bruutheid.' Dat wil wat zeggen in Afghanistan, want ook de Taliban en zelfs overheidstroepen zijn niet vies van executies en martelingen.
"Toen ISIS naar onze regio kwam," zegt een inwoner van Darzab die gevlucht is, "vermoorden ze direct heel veel mensen omdat wij de Taliban geholpen zouden hebben." Nu wordt zijn dorp weer geregeerd door de Taliban. En wat doen die? Nou, precies hetzelfde. "Nu de Taliban terug zijn beschuldigen zij ons ervan dat we ISIS geholpen hebben!" Zo krijgen burgers het dus van twee kanten: eerst van ISIS, en daarna van de Taliban.
Eerder dit jaar zei de topman van de NAVO in Afghanistan, generaal John Nicholson, dat ISIS op dat moment waarschijnlijk zo'n 1.500 strijders in het land had. Helaas is het erg moeilijk voor de internationale coalitie om daar iets aan te doen... en nu ISIS min of meer verslagen is in Syrië en Irak bestaat het risico dat overgebleven militanten naar Afghanistan afreizen om daar verder te gaan met hun moordlustige project.
Voorlopig is het theoretisch natuurlijk prima wat er gebeurt: laat de Taliban en ISIS elkaar maar afslachten. Met een beetje mazzel helpen ze elkaar de vernieling in en is de wereld binnenkort van ze verlost. Tegelijkertijd is hel wél dieptriest dat gewone burgers weer het kind van de rekening worden. Maar ja, zo is oorlog nu eenmaal. Daar doen we niets aan.