Binnenkort staan de Europese parlementsverkiezingen weer voor de deur. Het ultieme moment voor Juncker en zijn ondemocratische kliek om democratische legitimiteit te verwerven. Hoe hoger de opkomst, hoe hoger de legitimiteit van het gedrocht van Brussel. Syp Wynia geeft ons in ieder geval 7 hele goede redenen om de verkiezingen te negeren.
Syp Wynia stelt terechte vragen in Wynia's Week over de opkomst tijdens de Europese verkiezingen. Die is namelijk dramatisch laag en de vraag is waarom en wat dit te betekenen heeft, zo schrijft Wynia:
"1. Bij de eerste verkiezingen voor het EP in 1979 ging nog 58,1 procent van de Nederlanders voor het EP naar de stembus, maar in 1999 was dat al gezakt tot het historische dieptepunt van 30 procent. In 2014 was de opkomst in de hele Europese Unie 42,5 procent, maar in Nederland slechts 37,3."
Ja, u leest het goed. Een opkomst van 37% en dat neemt dus besluiten voor ons aller belang. Begrijpt u het nog? Nee, ik niet. In ieder geval zorgt het lage opkomstpercentage ervoor dat u altijd kunt zeggen 'het parlement is niet legitiem, kijk maar naar de opkomst'. En 'dat is niet incidenteel zo, maar structureel'. Tweede reden van Wynia om niet te gaan stemmen is als volgt:
"2. Europarlementariërs doen dan een wedstrijdje wie het meest Europees is. Als de verkiezingen achter de rug zijn gaat het verder zoals het altijd gaat: als er één land wint is het Duitsland, want dat heeft de meeste (96) zetels in het Europees parlement (751). En altijd wint dezelfde partij, de conservatieven (die wij in Nederland christendemocraten noemen). En dus is er altijd een Duitse christendemocraat de baas, zij het met steun van de tweede grootste, de sociaaldemocraten – die daarom ook wel eens de voorzitter van het Europees parlement mogen leveren."
En wat heeft die conservatieve christenfractie, dat ze zich zo noemen, eigenlijk gedaan voor het christendom? Juist, helemaal niets! En wat heeft ze gedaan voor de veiligheid van Europa? Juist, helemaal niets! Ik kan nog wel even doorgaan en Syp Wynia doet dat dan ook met z'n derde reden waarbij hij stelt dat het parlement geen parlement is:
"3. Dat weten de meeste kiezers natuurlijk ook wel, en anders voelen ze dat wel aan. Een debat in het Europees parlement is geen debat, maar een reeks verklaringen. "
Waarom heet het dan zo!? Oh ja, om u de illusie voor te houden dat het daadwerkelijk wél een parlement is. Wat het juridisch gezien niet is. Feel-good-verkiezingen noem je dat. Zoals in Venezuela. Ten slotte nog een vierde reden van Wynia om dus niet te stemmen:
"7. Als je gaat, dan legitimeer je een Europese Unie die je geen legitimatie wilt verschaffen"
De allerbeste reden. De redenen zijn zo goed, dat zelfs de deelname van Forum voor Democratie een stem uitbrengen weinig aanlokkelijk maakt. Waarom doet de partij van Baudet eigenlijk mee? Wat wil ze nu met welgeteld 5 zetels van de 751 bereiken? Wynia sluit dan ook af met de veelzeggende woorden:
"Ik twijfel al om te gaan zolang er verkiezingen voor het Europees parlement zijn (die in 1979, dus). En steeds ben ik braaf gegaan. Zelden uit enthousiasme, moet ik er bij zeggen. Eerst omdat de keuze nihil was: alle partijen waren dol op ‘Europa’ en zaten ook samen in de Europese Beweging. Maar ik ben opgegroeid in een tijd dat stemmen nog een plicht was – dat zal misschien naijlen. En bovendien valt er tegenwoordig wat te kiezen – al weet je natuurlijk nooit of het ook maar enige invloed heeft. Het zijn tenslotte wel de verkiezingen voor het Europees parlement."