De gemeenteraadsverkiezingen komen er aan, dus een grote kans dat politici de komende tijd gaan benutten om wat scherper hun mening te verkondigen of harde taal uit te slaan. Op links en op rechts. Voor Buma betekent dit dat hij aangegeven heeft dat hij fel tegenstander is van het 'schoonmaken van onze geschiedenis en publieke ruimte'.
Buma heeft met verbazing gekeken naar de discussie over het Haagse Mauritshuis, dat de kunststof buste van diens naamgever Johan Maurits verwijderde. Merkwaardige discussie, meent Buma. ,,Alsof je door beelden omver te werpen en namen uit te wissen een beter mens wordt. Alsof je een historie mag en kan uitwissen, vergetende dat onze identiteit is ontstaan in de geschiedenis. Dit is meer en meer een grachtengordeldiscussie aan het worden."
Als je alles relativeert, dan blijft er niets over volgens Buma en daar heeft hij natuurlijk volkomen gelijk in. In het interview met het Algemeen Dagblad geeft hij aan dat politici niet alleen moeten kijken naar de economie en die paar procent groei in de toekomst. Volgens Buma wordt het de komende jaren alleen maar belangrijker in politieke discussies om aandacht te vragen voor cultuur en identiteit.
Allemaal mooi en aardig, maar de Europese Unie is ook een groot onderdeel in deze discussie, maar daar heeft het CDA geen goed verhaal voor. Het is niet alleen immigratie, maar ook het kosmopolitisme dat veel invloed heeft op de cultuur en identiteit van landen. Het CDA zit nu nog steeds in de fractie samen met de partij van Angela Merkel. Dat geeft ook niet veel hoop voor het CDA, aangezien Merkel verschrikkelijk immigratiebeleid heeft gevoerd de afgelopen jaren.
Nu zit het CDA ook nog samen in een kabinet met de VVD, ChristenUnie, en D66. Dat zegt ook niet veel goeds. Buma heeft grote woorden, maar acties zeggen meer en tot nu toe mag Buma wel een toontje lager zingen dan hij nu doet.