Surprise: vrouwenquotum toch niet zaligmakend

Geen categorie19 aug 2011, 17:45
Een dubieus clubje met de hilarische naam 'Women On Top' ijvert al jaren voor een vrouwenquotum op topposities. Volgens econoom Peter-Jan Engelen zijn veel bedrijven daar helemaal niet bij gebaat.
Engelen betoogt op het overigens uitstekende weblog MeJudice dat het maar de vraag is of de besturen van bedrijven er beter van worden als er een minimum wordt vastgelegd, zoals nu gaat gebeuren. De uiteindelijke formulering van de wet is boterzacht: het quotum ligt op 30 procent, maar bedrijven mogen daar "beargumenteerd" van afwijken. Volgens de econoom is het opleggen van een vrouwenquotum een verkeerde interpretatie van het idee van diversiteit.

Diversiteit kent immers vele dimensies. Ruwweg kunnen we twee groepen van diversiteitsdimensies onderscheiden (Erhardt, Werbel en Shrader, 2003). Enerzijds zijn er demografisch waarneembare dimensies zoals geslacht, etnische achtergrond, nationaliteit en leeftijd. Anderzijds zijn er minder waarneembare cognitieve dimensies zoals achtergrond, ervaring, sectorkennis, connecties met andere organisaties en zakenmensen, denkstijlen en waardepatronen.

Dat doet nog eens pijn. Wat Engelen niet zegt, maar wat we er stiekem allemaal in lezen, is dat je geen klap opschiet met diversiteit als je je enkel op één aspect - dat van geslacht - richt. Hebben de vrouwen die worden aangesteld zelfde waardepatronen en denkstijlen als de mannen die het alternatief waren, dan is de organisatie er precies niets mee opgeschoten. Wat Engelen wél concludeert is het volgende:

Het heeft even veel zin om aan alle bedrijven op te leggen dat een derde van de raad van bestuur uit katholieken, uit zwartharigen of uit twintigers moet bestaan. Het lijkt er sterk op dat een eenvoudige uniforme maatregel om een complex maatschappelijk probleem op te lossen zal leiden tot ongewenste neveneffecten voor het bedrijfsleven.

Wat de bijwerkingen zijn? "Minder ervaren raden van bestuur, lagere operationele resultaten en een lagere bedrijfswaardering."
Cisca Dresselhuys belde net. Ze vraagt of ze alsjeblieft haar geloofwaardigheid terug mag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten