Heb je keihard gewerkt om met een gespierde torso te kunnen pronken deze zomer? Schitterend van jou! Nog even een paar kilo’s verliezen en helemaal klaar om zonder één grammetje vet het strand op te gaan. En dan gebeurt het: bij het diëten krimpen je zuurverdiende spieren sneller dan de vetmassa. Vreselijk toch? Met BCAA’s kan je makkelijk afvallen zonder in te boeten aan spiermassa. Maar kijk wel even uit waar je die koopt. Als je de beste kwaliteit wil, koop je ze beter niet in de Verenigde Staten.
Om je sportlijf op en top te houden, volstaat het niet meer om keihard te trainen. Elke geoefende sporter weet dat ondertussen wel. Zo zijn er velen die zweren bij eiwitshakes. Eiwit is belangrijk voor ons lichaam. Het maakt als het ware blokken voor de opbouw van onder andere spieren. Met eiwitshakes krijgen sporters een flinke dosis eiwit binnen waardoor hun spieren snel herstellen.
Hoewel eiwitten flink wat voordelen hebben, zijn er ook nadelen aan verbonden. Als je elke dag eiwitshakes drinkt, is de kans groot dat je te veel calorieën inneemt en net gaat bijkomen. Eiwitten bevatten ook veel cholesterol en dat kan dan weer hart –en vaatziekten veroorzaken.
BCAA is een sportvoedingssupplement en staat voor Branched Chain Amino Acids of in het Nederlands ‘vertakte keten aminozuren’. In ons lichaam zijn er twintig verschillende soorten aminozuren die samen proteïnen vormen. In BCAA’s zitten de drie belangrijkste aminozuren samen: valine, isoleucine en leucine. Ze zijn verkrijgbaar in poedervorm of in tabletten. Er wordt aangeraden per dag 6 gram te nemen maar zelfs met 3 gram zou je al resultaat kunnen zien.
Zal wel allemaal zijn maar wat heeft dat nu te maken met het verlies van mijn spiermassa? Wel, als er te weinig koolhydraten als bron van energie aanwezig zijn voor de spieren gaan ze eerst de aminozuren en eiwitten aanspreken om daar hun energie te halen. Als jij dus weinig koolhydraten eet omdat je aan het afvallen bent, gaat je lichaam de producten verbruiken die net nodig zijn om je spiermassa op te bouwen, met als gevolg dat je spiermassa kleiner wordt.
De markt wordt overspoeld met sportvoedingssupplementen die je het lichaam van een bodybuilder beloven. Dat is niet zonder gevaar. Omdat de ingrediënten erin wel degelijk invloed hebben op de stoffen in je lichaam is het aan te raden je goed te informeren over de BCAA’s voor je ze koopt. Bekijk de percentages van de drie aminozuren. Studies tonen aan dat de perfecte concentratie van aminozuren als volgt is: twee delen leucine, één deel isoleucine en één deel valine.
Ook het land van herkomst is belangrijk. BCAA’s van hoge kwaliteit komen vaak uit een ontwikkeld land al is dat niet helemaal correct. De kwaliteitscontrole in de Verenigde Staten is minder strikt dan die in Europa. Met Europese producten zit je sowieso altijd goed.
De meningen of al die supplementen nu wel werken, zijn verdeeld. Azijnpissers beweren dat het weggegooid geld is. Dat het helemaal niet bewezen is dat het effect heeft. Bij een normaal voedingspatroon zou je geen supplementen nodig hebben, beweren de specialisten. Akkoord maar als je wil afvallen is dat voedingspatroon net anders dan normaal en zijn BCAA’s nodig omdat het lichaam niet in staat is de nodige stoffen op zichzelf te produceren.
Zelfs de zuurste sportvoedingsspecialist moet toegeven dat het spierafbraak helpt tegen te gaan. BCAA’s gebruiken in combinatie met een uitgebalanceerd dieet zal jou gegarandeerd het beachbody opleveren dat je voor ogen hebt. En baat het niet, dan schaadt het niet.