1. Home
  2. Super Tuesday ligt achter ons: Romney wordt de presidentskandidaat

Super Tuesday ligt achter ons: Romney wordt de presidentskandidaat

Geen categorie07 mrt 2012, 12:44
Mitt Romney wordt de Republikeinse presidentskandidaat.
Dat is de enige mogelijke conclusie (nou ja: de enige juiste conclusie) na Super Tuesday.
Hoewel Rick Santorum het behoorlijk aardig deed - hij won uiteindelijk drie staten (Oklahoma, Tennessee en North Dakota) - slaagde hij er niet om een verrassende coup te plegen. Dan had hij namelijk in ieder geval Ohio moeten winnen: de belangrijkste staat die gisteren op het spel stond. 
In plaats daarvan ging Ohio naar Romney. Het is een significante overwinning voor de oud-gouverneur van Massachusetts, omdat dit een echte swing state is tijdens de presidentsverkiezingen én omdat er een flink aantal gedelegeerden op het spel stond. 
Daarnaast won Romney ook in Virginia, Vermont, Massachusetts, Idaho en Alaska. Zes van de tien gingen naar de frontrunner
Wat houdt dit nu allemaal in? Welnu, het is eigenlijk vrij simpel: Romney is de enige kandidaat die een duidelijk pad naar de nominatie heeft. Newt Gingrich kan er wel mee ophouden - die won alleen maar in zijn eigen staat Georgia - datzelfde geldt voor Ron Paul (die voor de zoveelste keer met lege handen staat). Santorum kan het Romney nog lastig maken omdat hij ervoor kan zorgen dat die geen absolute meerderheid van de gedelegeerden achter zich krijgt. Zelfs dat maakt echter niet zo heel veel uit; als Romney bijna een meerderheid heeft nomineert de Republikeinse Conventie hem ongetwijfeld en hebben de anderen het nakijken.
Maar de uitslag betekent ook dat Santorum nog een tijdje door kan gaan. Hoewel Gingrich en Paul voor spek en bonen meedoen kan de oud-senator uit Pennsylvania kan nog wel een excuus of twee verzinnen om niet op te geven. 
Kortom, Santorum is de enige die het Romney nog wat lastig kan maken door hem ervan te weerhouden een absolute meerderheid van de gedelegeerden achter zich te krijgen. Aan de andere kant is het wel degelijk duidelijk dat de laatste uiteindelijk wel de presidentskandidaat van zijn partij zal worden. Het enige vervelende nieuws voor hem en zijn team: het kon weleens een heel, heel, heel lange rit worden. Ik verwacht dat het pas echt officiëel wordt in juni.
Overigens is het opvallend dat conservatieve kiezers, columnisten en bloggers het onderhand wel gehad hebben met deze strijd. Ik verwacht dan ook dat steeds meer invloedrijke Republikeinen de andere kandidaten zullen oproepen om de handdoek in de ring te gooien. Men wil rust in de tent - en geef ze eens ongelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten