Summer pudding

Geen categorie23 jun 2013, 9:00

Het lijkt erop dat we eindelijk een beetje zomer krijgen, of moesson, of hoe we tegenwoordig deze twee weken in het jaar van betrekkelijke warmte, geperst tussen een permanente herfst moeten noemen.

Maar goed, het idee van zomer is al heel wat. De Engelsen, ritualistisch als ze zijn, trekken dan meteen het gebruikelijke register van traditionele zomergeneugten open. Zoals wij massaal aan de rosé en barbecue gaan, zal de Engelsman – of in ieder geval a certain kind of Englishman –  zich spoeden richting Pimm's en aardbeien.

In dat rijtje past ook de passend genaamde summer pudding, een toetje van brood en vruchten, naar verluidt in de 19e eeuw in de kuuroorden uitgevonden als gezonder alternatief voor de rijke Franse patisserie, en om die reden – enigszins onappetijtelijk – oorspronkelijk hydropathic pudding (als in hydrotherapie) genoemd. Gelukkig is de de Sonja Bakkerige bron van dit gerecht inmiddels vergeten, en pleegt het nu opgediend te worden met een goed glas champagne of andere bruiswijn als een passende afsluiting van een zomerse lunch. Het verste fruit wordt omhuld door brood gedoopt in een siroop gemaakt van de vruchten zelf, om in al zijn felroze glorie opgediend te worden. Het is een prachtig iets, eenvoudig, puur, kleurrijk. Essence of summer, zoals deze nonnen zouden zeggen.

Ingrediënten
- frambozen, aardbeien en aalbessen (in de verhouding 3 : 1 : 1)
- goed wit brood (zoals casino, tijgerbrood of knipbrood)
- witte basterdsuiker
- slagroom
- plasticfolie
- ronde vorm met een platte bodem

Bereiding
Ik heb geen aantallen voor de ingrediënten gegeven, omdat je het een beetje op het oog moet doen. Alles hangt af van de grootte van je vorm en de zoetheid van je vruchten. De verhouding tussen de soorten fruit is wel belangrijk, omdat te veel bessen de pudding – dat is gewoon een ander woord voor toetje; het is niet pudding zoals wij dat begrijpen – te zuur maakt.

Meng de frambozen en aalbessen door elkaar. Doe de helft van het fruit in een pan met een paar eetlepels water erbij en een paar eetlepels suiker. Zet op een middelhoog vuur, breng aan de kook en laat gedurende ongeveer vijf minuten zachtjes koken, zodat het vocht uit het fruit komt en met de suiker mengt. Giet het fruit af door een zeef, en meng het gestoofde met het verse fruit. Giet het vocht dat uit het fruit is gekomen weer in een pan, breng aan de kook, en kook op een middelhoog vuur in totdat het een dikkige siroop vormt. Zet de pan uit.

Het idee is dat je met het brood een huls maakt, waarin het fruit zit. Bedek je vorm dus ruim met de plasticfolie. Snijd de korsten van het brood, zodat je mooie witte sneetjes hebt. Doop een kant van het brood in de fruitsiroop en druk dakpansgewijs de sneetjes (siroopkant aan de onderkant) in de vorm totdat hij helemaal tot de rand bedekt is. Schep het gemengde fruit in de vorm totdat hij bijna helemaal gevuld is en giet er nog een paar eetlepels van de siroop overheen (het moet niet te vochtig worden, maar een beetje is lekker). Doop dan weer een aantal sneetjes brood in de siroop en maak daarmee een dak op de vorm (siroopkant naar boven). Alles moet goed aansluiten. Vouw de plasticfolie dicht over het geheel.

Zet een gewicht (bijvoorbeeld een blik tomaten) op de pudding en zet het gedurende minimaal 6 uur in de ijskast. Pel de plasticfolie van de bovenkant af, zet een diep bord op de vorm en draai in een snelle beweging om. Verwijder de vorm en de plasticfolie en dien op samen met geklopte slagroom.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten