De subsidies voor woningisolatie en verduurzaming van woningen worden massaal aangevraagd. Sinds 15 augustus 2019 is er een nieuwe subsidie geopend voor het isoleren van je woning. Neem je minimaal 2 isolatiemaatregelen, dan kun je daar subsidie voor aanvragen. Nederland hapt toe: er zijn in een maand tijd al ruim 550 aanvragen binnengekomen.
De isolatie subsidie was een aantal jaren geleden ook in het nieuws. Toen vooral omdat het geld al binnen een jaar op was, terwijl de overheid had verwacht wel een aantal jaren vooruit te kunnen. Veel mensen visten achter het net. Zij isoleerden hun woning, maar het geld was op en ze kregen dus geen subsidie meer. Nu is een nieuwe subsidie ronde gestart. De overheid heeft 84 miljoen euro uitgetrokken voor het isoleren van woningen, waarvan in de eerste maand al bijna 1,5 miljoen euro was aangevraagd. Gaat de overheid weer te snel met het uitgeven van de subsidie?
De subsidie voor isolatie werkt vrij eenvoudig. Eerst laat je een bedrijf je woning isoleren. Je kunt kiezen voor verschillende isolerende maatregelen, zoals dakisolatie of vloerisolatie. Je mag niet zelf isoleren, dat moet een speciaal bedrijf doen. Je betaalt de factuur en die stuur je, samen met foto’s als bewijsmateriaal, met je aanvraag mee. De overheid heeft zichzelf weer goed ingedekt: je krijgt binnen 13 weken te horen of je inderdaad recht hebt op de subsidie. Het kan wel drie maanden duren voordat je uitsluitsel krijgt. De aanvragen die na 15 augustus begonnen binnen te stromen, zijn dus nog nauwelijks uitbetaald.
Natuurlijk wil de overheid graag dat we duurzamer worden. Tenslotte moeten we de CO2 uitstoot dringend terugbrengen. Je krijg dus niet alleen subsidie voor isolatie, maar ook voor andere duurzame maatregelen. Je kunt bijvoorbeeld subsidie krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp, pelletkachel of biomassaketel. Deze subsies werken ongeveer hetzelfde: eerst schaf je het nieuwe product aan en je laat het installeren. Daarna kun je de rekening opsturen en krijg je, als je in aanmerking komt, een deel van het geld weer terug op je rekening.
Er zijn wat praktische tips om in aanmerking te komen voor deze subsidies. Allereerst is het goed om te kijken of ook je energielabel verbeterd wordt. Daarnaast kies je minstens twee isolatiemethodes, want anders heb je geen recht op de vergoeding. Je krijgt nooit het hele aankoopbedrag terug, maar je kunt wel recht hebben op een flink geldbedrag. Hoe groter de investering, hoe meer je terugkrijgt. Heb je weinig geld om te investeren in isolatie? Dan kun je daar een speciale lening met een lagere rente voor aanvragen. Daarmee kun je dan de duurzame maatregelen betalen, waarna je weer subsidie kunt aanvragen.
De subsidie wordt in Nederland massaal aangevraagd. De overheid had bedacht dat de 84 miljoen euro wel genoeg zou zijn voor de komende jaren. Maar als het zo doorgaat, is de kans groot dat het geld al voor eind 2020 op is. Toch is dat niet erg, vinden politici, als dat geld dan wel echt goed besteed wordt aan duurzamere woningen.