En weer blijkt dat een HBO-school zo lek als een mandje is.
Na Hogeschool InHolland ligt De Haagse Hogeschool nu ook onder vuur. Journalisten hebben namelijk ontdekt dat er daar al minimaal vier jaar gefraudeerd wordt door studenten.
Studenten van de ICT-opleiding (ja, wie anders) zouden via het computersysteem inzage hebben gehad in examens, voordat die werden afgenomen. Dat bericht RTL Nieuws vanavond.
Niet alleen konden de studenten bij de vragen - wel zo handig; dan kun je de antwoorden op je gemakje opzoeken in je boek en ze uit je hoofd leren - maar ook bij de antwoorden. Met andere woorden, ze hoefden zelfs het kleine beetje werk niet te doen om de juiste antwoorden te vinden. Die schoolboeken konden heerlijk links blijven liggen. En daarna maar doorstromen naar de arbeidsmarkt, om daar te doen alsof je het allemaal al weet.
Lekker figuren, die HBO'ers.
RTL legt uit:
Niet alleen bij de Academie voor ICT & Media, maar ook bij een andere opleiding is volgens Omroep West gesjoemeld. Van een examen dat vandaag zou worden afgenomen, circuleerden de vragen al op de hogeschool. De school besloot toen om nog snel nieuwe vragen te maken.
Het ergste van dit soort fraudezaken is dat de overheid er vervolgens weer bij komt kijken, extra bureaucraten inschakelt, met een lijst van 'verbeteringen' komt én een zak geld, waarna de kwaliteit van de opleiding op geen enkele wijze dan ook verbeterd.
Dit is natuurlijk bijzonder vervelend voor de Hogeschool. Er zullen best stemmen opgaan die roepen dat afgestudeerde studenten van de betrokken opleidingen hun diploma moeten inleveren. Hoewel dat leuk klinkt, is het alles behalve een goede manier om hiermee om te gaan. Je weet namelijk niet welke studenten daadwerkelijk hebben gefraudeerd, hoe ze dat hebben gedaan, in welke mate, etc. Misschien dat de politie hier onderzoek naar kan doen, samen met de Hogeschool, maar dan ben je wel even bezig. Bewijs de fraude vier jaar - of drie, of twee - na dato maar eens.
Dat gaat je niet lukken.
De Haagse Hogeschool zal daarom zelf op de blaren moeten zitten. Blijkbaar is of was die instelling niet in staat om examens goed te beveiligen. Eigen schuld, dikke bult, enzo.
Overigens mogen de hackers van de opleiding ICT hun diploma wat mij betreft sowieso houden; ze hebben immers bewezen hun vak beter te verstaan dan de professionele ICT'ers van de hogeschool.