Eind november 2011 besloot de Amerikaanse president Obama om alle troepen uit Irak terug te trekken vóór het einde van dat jaar. Intussen wordt het land veroverd door de islamitische terreurgroep ISIS.
We mogen hier toch wel spreken over een enorme strategische blunder van de Amerikaanse president. Immers, toen de Amerikanen er zaten was het land relatief stabiel, dankzij de surge-strategie van generaal en militair strateeg David Petraeus. Na het terugroepen van de 40.000 (!) Amerikaanse soldaten op 15 december 2011 is het gebied geleidelijk aan weer overgenomen door soennitische islamieten, die er een islamitisch kalifaat met de daarbij horende streng islamitische wetgeving willen vestigen.
Zwaar bewapende ISIS strijders drongen vannacht de stad binnen en openden het vuur op de (gedemoraliseerde) Iraakse strijdkrachten. Met raketwerpers en zware machinegeweren werden de zwaar in de minderheid zijnde regeringstroepen teruggedrongen. Volgens anonieme officials ter plaatse zijn ze geen partij voor de militante moslims van ISIS. De uit Mosul afkomstige voormalig minister van Industrie, Osama Al-Nujaifi riep via twitter om Amerikaanse steun. Niet alleen de stad Mosul lijkt in handen van de terroristen, maar ook de hele provincie Nineveh. Mosul ligt in het Noord-Westen van Irak, ongeveer 400km ten noord-westen van Bagdad en is de op twee na grootste stad van Irak.
Het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken meldde officieel aan persdienst AFP dat Mosul in handen van de rebellen was:
The city of Mosul is outside the control of the state and at the mercy of the militants.
Ooggetuigen meldden dat mensen moesten vluchten voor hun leven en dat de stad één grote chaos was. De rebellen overmeesterden politiebureau's waar ze eerder gevangen genomen rebellen bevrijdden. Mosul is al de tweede grote stad dit jaar die in handen van de rebellen valt. In januari veroverden zij al de stad Fallujah en deporteerden 70.000 inwoners.
De huidige Iraakse premier, Nuri al-Maliki, slaagt er niet in om de rust en de controle over zijn land te herstellen. Al-Maliki is lid van de Al-Ali stam, ie oorspronkelijk uit Saoudi-Arabië stamt en één van de rijkste stammen in het Midden-Oosten is. De bevolking kende een snelle groei. In 1900 waren er twee miljoen Irakezen. In 2010 telde het land 30,4 miljoen inwoners. De gemiddelde leeftijd is laag, ongeveer 38% van de bevolking is jonger dan 14 jaar en slechts 3% is ouder dan 65 jaar. Circa twee derde van de bevolking woont in steden. Bagdad is veruit de grootste stad van het land met bijna 6 miljoen inwoners.De belangrijkste bevolkingsgroepen van Irak zijn de Arabieren (75%-80%) en de Koerden (15%-20%). In het midden van Irak, in de zogenoemde Soennitische driehoek, wonen de meeste soennitische Arabieren, die ongeveer 20% van de bevolking uitmaken. De overwegend soennitische Koerden leven in het noorden van Irak, dat ook wel Iraaks Koerdistan wordt genoemd. Nechirvan Barzani, eerste minister van Iraaks Kurdistan, beschuldigde de Iraakse regering ervan schuldig te zijn aan dit drama door geen actie te ondernemen, terwijl hij de regering juist al véél eerder had gewaarschuwd dat de ISIS rebellen een aanval zouden plegen op Mosul.
ISIS staat voor 'Islamitische Staat van Irak en Syrië', en is een op al-Qaeda geïnspireerde jihadistische groepering die is begonnen in Irak, maar ook in Nederland actief is. Ze streven naar een wereldwijd islamitisch emiraat waarin de strenge interpretatie van de sharia van kracht is en schuwen daarbij geen enkel middel. De regering van premier Nuri al-Maliki wordt gedomineerd door sjiieten en door zijn steeds autoritairdere optreden voelden soennitische stammen in het westen van Irak, in de provincie al-Anbar, zich buitengesloten. Hierdoor kreeg ISIS daar stevig voet aan de grond en is vastberaden om de rest van het land ook te onderwerpen aan haar overheersing. De aanhangers van ISIS koesteren extreem islamitische opvattingen en voeren een wereldwijde strijd tegen sjiieten, want die zijn volgens ISIS nog erger dan joden en christenen. Ze proberen ook zoveel mogelijk jihadisten uit het buitenland aan te trekken in hun strijd tegen de 'infidels'.
Wat dit betekent voor de relatie met Turkije (en dan met name voor de leverantie van brandstof aan Irak) is vooralsnog onduidelijk. Irak heeft een groot tekort aan brandstof, omdat veel raffinaderijen zijn gesloten onder gelijktijdige stijging van de behoefte door particuliere consumptie.
Het moge duidelijk zijn, dat het Westen dit soort moslim fanatisme niet langer kan bagatelliseren. Overal in de wereld waar fanatieke moslims aan de macht zijn, of het nu Nigeria, Egypte, Qatar, Indonesië of Saoudi-Arabië betreft, is er sprake van ernstig geweld, moord en doodslag. Extreme islam is het probleem, niet 'achterstelling door', hetgeen je hier te lande zo vaak hoort bij de wegkijkers. Het Iraakse ministerie van Migratie waarschuwde alvast, dat inmiddels al bijna 5000 families op de vlucht waren geslagen. Dit betekent waarschijnlijk dat binnenkort onze Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) een nieuwe tsunami aan asielaanvragen kan verwachten. Zo gaat het immers altijd.
Maar we kunnen hoe dan ook concluderen, dat het besluit van de Amerikaanse president Obama om de Amerikaanse troepen daar weg te halen eind 2011, op zijn minst voortijdig was: het onkruid was onvoldoende goed weggeschoffeld. Het is en blijft een hopeloze zaak met die fanatieke, tribale islamieten, we zouden er als Westen verre van moeten blijven.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.