De kersverse nieuwe voorzitter van werkgeversclub VNO-NCW deed nogal van zich spreken afgelopen zaterdag. In maar liefst acht (!) interviews uitte hij zijn ongenoegen over het huidige kabinetsbeleid.
Hij roffelde zelfs zó hard op de trom dat hij telefoon kreeg uit het Torentje, van minister-president Rutte himself. Of 'Hansje' iets rustiger aan kon doen. Want zo doen we dat niet in de Hollandse polder. En warempel, Hansje bond in, de gelederen sluitend.
Waar had de opvolger van de machtigste man van Nederland, oud voorzitter Bernard Wientjes, zich zo over opgewonden? Nou over van alles. Tegen het Financieele Dagblad zei hij dat hij de
belastingen voor de middeninkomens te hoog vindt; tegen de NOS dat hij meer woningen wil bouwen; tegen
NU.nl zei hij dat hij zich niet laat chanteren en dat hij zich zorgen maakt over de pensioenen en de
banken; tegen Trouw zei hij dat hij afstand wil nemen van het sociaal akkoord; tegen de Volkskrant zei hij het op te willen nemen voor gehandicapten in de sociale werkplaatsen; en tegen De Telegraaf verklaarde hij dat de Nederlandse cao's een stuk soberder moeten, enzovoorts enzoverder. De nieuwe voorzitter heeft direct zijn visitekaartje afgegeven, Nederland weet nu wie Hans de Boer is. En overal zei hij wat anders.
Verfrissend was het wel en Nederland kan ook wel enig nieuw élan gebruiken. Daarom was het jammer dat De Boer al snel zijn keutel weer introk. Dat maakt het er allemaal niet erg geloofwaardiger op. Rutte wilde weten of de werkgevers zich wel zullen houden aan de afspraken over het sociaal akkoord, dat met veel vijven en zessen tot stand was gekomen. En De Boer kon natuurlijk niets anders zeggen dan dat het VNO altijd zijn woord houdt. Maar wel als de bekende boer-met-kiespijn, want het is duidelijk dat het beleid van dit kabinet niet juichend wordt bejubeld door de werkgevers. Belastingverhoging na belastingverhoging stapelen zich op; de BTW werd verhoogd, alsmede veel accijnzen, maar ondernemers in de grensstreek worden simpelweg aan hun lot overgelaten. Hadden ze maar niet zo dicht bij de grens moeten gaan wonen. Wie begint er nu ook een tankstation onder de rook van België? Of Duitsland?
Maar wat nu? Betekent deze verandering van toon ook een verandering van beleid? Durft het VNO de knuppel in het polderhok te gooien? Want De Boer heeft op de meeste punten natuurlijk wel gewoon gelijk. Natuurlijk kan hij geen banen toveren, daarvoor is economische groei nodig. En economische groei kan alleen als er voldoende ondernemersvertrouwen is. Maar dit land gaat kapot aan regelgeving en belastingdruk. De belastingdruk in dit land is krankzinnig hoog, de cao's kunnen ook wel een nieuw likje verf gebruiken, en ons pensioenstelsel? Dat is onder de huidige voorwaarden en demografische ontwikkelingen onbetaalbaar en dus onhoudbaar.
Maar ik vrees toch dat al dit geschreeuw weinig ondernemerswol oplevert. Tenminste, niet zolang minister-president Rutte zijn kabinet met de socialisten in stand houdt. En ja, dan sta je als werkgeversvoorman wel met je kop in de krant, maar daar koopt Nederland als puntje bij paaltje komt niets voor.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.