Ook in het Brusselse gaat de stikstofcrisis in Nederland niet ongemerkt voorbij. FVD-Europarlementariër Derk Jan Eppink laat in zijn meest recente column op de website van zijn partij weten achter de Nederlandse boeren te staan. Volgens Eppink is de Nederlandse agrarische sector een succesverhaal en "lijken de producten die in de winkel liggen vanzelfsprekend", maar dat zijn ze dus niet. We mogen ons gezegend voelen met boeren als deze. Volgens Eppinks is er 'een aanslag in de maakt op de agrarische sector' en wanneer zij moeten lijden voor het klimaat dan zullen consumenten worden getroffen door de maatregelen. Immers leidt de stikstofcrisis mogelijk ook tot een reductie in economische productiviteit en dus hogere prijzen. Zo schrijft de FVD'er een aantal waarschuwingen aan het volk van Nederland, in zijn meest recente stuk:
"Er is een aanslag in de maak op het werk en leven van landbouwers, veehouders en tuinders. Klimaatactivisten geven ook hen de schuld van klimaatverandering. Politieke partijen waarin ze de toon aangeven, zoals GroenLinks en D66, eisen in sommige gevallen zelfs halvering van de productie. Het is een aanval van stedelijke groenen op het Nederlandse platteland. Het leidt tot economische zelfmoord want de Nederlandse agrarische sector behoort tot de grootste voedselexporteurs van de wereld. Het werk van Nederlandse boeren is een succesverhaal. De klimaatlobby wil dat kapot maken."
Dat de bouw nu maanden stil ligt en het kabinet volgende week een pittige week voor haar kiezen krijgt heeft volgens Eppink alles te maken met wetgeving vanuit de Europese Unie. Uiteindelijk wil men vanuit Brussel de samenleving verstikken -onder meer met stikstofwetgeving.
"De maatregelen die dit doel dienen, komen uit Brussel. Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid maakte de landbouwsector tot een soort planeconomie en de boer tot een veredelde milieuambtenaar. In 1994 ging de Habitatrichtlijn van start die tot doel had natuurlijke gebieden te beschermen. Die richtlijn is zo allesomvattend dat elk bouwproject in gevaar komt zodra een of ander zeldzaam dier opduikt. Lange juridische procedures zijn het gevolg. EU-wetgeving werd een wapen in de handen van de milieulobby. "
En de milieulobby maakt dus graag gebruik van haar nieuwe bevoegdheden, de nieuwe juridische procedures en regels. Zo is de stikstofcrisis eigenlijk pak ontstaan nadat een actievoerder een handhavingsverzoek voor de Rijksoverheid bij de hoogste rechter had neergelegd. Toen de Raad van State hem in het gelijk stelde ging Nederland op slot. Deze juridische intriganten brengen ons dus behoorlijk wat schade aan.
Eppink vervolgt zijn verhaal met het steunen van de Nederlandse boeren (en dus onze buikjes):
"En zo zet de klimaatlobby de boer het mes op de keel. Boeren zijn ondernemers met een hart voor hun dieren en producten. Ze staan vroeger op dan de gemiddelde stedeling en werken zonder al te veel vakantie. Ze reizen niet, zoals de activisten, de wereld rond voor klimaatconferenties in zonnige oorden. Ze werken aan hun bedrijf. Ze nemen hoge leningen op voor nieuwe investeringen. De kosten ervan lopen voortdurend op vanwege de vele eisen uit Brussel. De klimaatactivisten drijven de Nederlandse boerenstand het faillissement in. Dat is hun doel. FVD wil dat voorkomen en steunt de boeren."
Ondertussen lijkt boerenpartij CDA zich te committeren aan de stikstofplannen van het kabinet en de adviezen van Johan Remkes. Ten minste, we hebben weinig van ze gehoord vooralsnog. Wellicht omdat hun achterban bestaat uit grote herenboeren -die sowieso het kapitaal hebben om een emissievrije stal te bouwen, terwijl de armere 'vervuilende boeren' daartoe niet in staat zijn en ook niet behoren tot de achterban van een CDA.