In het verkiezingsdebat voor de Provinciale Staten op de NOS zei VVD-lijsttrekker Hermans het zeer lastig wordt voor het kabinet om te zorgen voor fundamentele veranderingen als het kabinet geen meerderheid haalt in de Eerste Kamer.
Zijn CDA-collega Brinkman
voegde daar aan toe dat het voor de stabiliteit van het kabinet beter is om te stemmen op het CDA.
Nu is het natuurlijk weinig verrassend dat Brinkman dat zegt, maar dat betekent niet dat hij ongelijk heeft. Wat hij zegt klopt feitelijk simpelweg: het CDA doet het nog steeds niet goed in de peilingen. Als het kabinet de volle termijn van vier jaar wil uitzitten moeten Verhagen en de zijnen bewijzen dat er op rechts wat te halen valt. Als de achterban ervan overtuigd is dat dit niet het geval is kan je er vergif op innemen dat Koppejan, Ferrier en natuurlijk Klink alsnog een coup plegen en de rechtervleugel die het nu voor het zeggen heeft bij de christendemocraten een paar jaar lang aan de zijlijn staat. En daar wordt niemand blij van: ook VVD'ers en PVV'ers niet.
De PVV en de VVD kunnen ieder best met een zetel of twee minder in de Eerste Kamer dan waar ze op zouden uitkomen als de verkiezingen voor de Pronvinciale Staten vandaag zouden worden gehouden. Het CDA kan een steuntje in de rug gebruiken. Strategisch stemmen is in deze dan ook niet onverstandig.
Overigens moeten de VVD en de PVV het natuurlijk óók gewoon uitstekend doen. Het gaat niet alleen om het CDA, maar om de coalitie. Als er dus mensen zijn die liever niet op het CDA stemmen - omdat ze bijvoorbeeld mijn angst delen dat de linkervleugel die club alsnog zou kunnen overnemen in de komende maanden of in ieder geval jaren - is dat prima, zolang ze hun stem dan maar uitbrengen op één van de andere coalitiepartners. Aan de andere kant: stemmen gaat altijd gepaard met risico's. Er is geen enkele partij die 100% doet wat je ervan verwacht (of hoopt). Wat u ook doet: zit deze verkiezingen in ieder geval niet uit. Dat kunnen we ons simpelweg niet veroorloven.