Rechters hebben in 2018 in 237 zaken tbs opgelegd. In 2017 was dat al 205 keer en in 2016 'maar' 171 keer. Er is dus een duidelijke trend waar te nemen! Via NU.nl.
Tbs kan pas bij een straf van minimaal vier jaar cel én is bewezen dat het misdrijf onder invloed van een stoornis gebeurde én dán nog alleen wanneer iemand een gevaar voor de samenleving is.
Dat betekent dus dat er kennelijk een stuk meer verdachten door de rechter als mafkees worden beschouwd, die een gevaar voor de samenleving zijn. Nu ligt dat oordeel niet volledig bij de rechter, die baseert dit namelijk ook op psychologische rapporten.
En daar kon wel eens een groot deel van de oorzaak mee worden verklaard. Mede door de DSM-V, het 'grote boek der psychische stoornissen', kan met relatief weinig moeite een labeltje worden opgeplakt waardoor tbs een strafmogelijkheid is geworden.
Natuurlijk zijn er ook andere factoren zoals falend integratiebeleid, van die loslopende Syrië-gangers en de afbreuk van de gezondheidszorg in z'n geheel. Bedenkt u ook dat verdachten niet verplicht zijn om mee te werken aan tbs en dus het daadwerkelijke aantal misdadigers die in aanmerking komen voor tbs wel eens flink hoger zou kunnen zijn!
Dolle boel dus! Helemaal omdat tbs steeds meer het imago van bezigheidstherapie krijgt nu er om de haverklap weer eentje ontsnapt of tijdens z'n proefperiode weer van het padje raakt...