"Minder naturalisaties," kopt De Telegraaf vandaag heel opgewekt.
Voor immigratie-havikken zal dat ongetwijfeld goed nieuws zijn. Toch verhullen de cijfers de werkelijkheid:
Vergeleken met een jaar eerder naturaliseerden in 2015 vooral minder Turken en Marokkanen. CBS-hoofddemograaf Jan Latten vermoedt dat de daling is te verklaren doordat het aantal mensen met een Turkse en Marokkaanse achtergrond dat een Nederlands paspoort heeft, al hoog is waardoor er minder mensen uit deze twee landen naturalisatie aanvragen dan in de jaren negentig.
Zo hebben acht van de tien Nederturken de Nederlanse nationaliteit al. Voor Marokkanen is dat zelfs negen op de tien. Daarom is het niet zo gek dat er minder van dit soort naturalisaties zijn.
Daar komt bij dat de cijfers ook verhullen dat er wél enorm veel 'vluchtelingen' naar Nederland zijn gekomen. Die nieuwkomers komen nu nog niet in aanmerking voor een Nederlands paspoort. Over vijf jaar wel. We kunnen er dus vanuit gaan dat het aantal naturalisaties over een paar jaar weer flink toeneemt.
En dan nog iets: waarom vinden mensen het eigenlijk goed nieuws dat er minder naturalisaties zijn? Is dat altijd positief? Als een immigrant de rest van zijn leven in Nederland wil wonen is het toch juist logisch dat hij of zij de Nederlandse nationaliteit aanvraagt? Feitelijk is dat zelfs een goed teken: het betekent immers dat diegene toch iets van een band met ons land heeft of in ieder geval wil hebben. Dat is al helemaal het geval als die persoon zijn of haar oude nationaliteit in de prullenbak gooit waardoor hij/zij alleen de Nederlandse heeft.
Kortom, we hebben eigenlijk helemaal niets aan dit soort cijfers. Ze zijn positief noch negatief. Ze zijn gewoon.