Probleem? Welk probleem?
De feministen blijven maar klagen dat vrouwen minder verdienen dan mannen (wat niet per se onterecht is), terwijl juist steeds meer vrouwen kostwinners zijn.
In 2012 was bij 19 procent van de (echt-)paren tot 65 jaar de vrouw de hoofdkostwinner. In 2002 was dat nog bij 13 procent het geval. Hoe jonger de voornaamste kostwinner is, hoe vaker het een vrouw is.
Onder paren zonder (thuiswonende) kinderen zijn de meeste vrouwelijke hoofdkostwinners te vinden, namelijk bij 23 procent van deze stellen. In 2002 was dat 17 procent.
Bij paren met thuiswonende kinderen gaat het aandeel vrouwelijke hoofdkostwinners intussen ook flink omhoog: van 10 procent in 2002 naar 16 procent in 2012. Dit komt doordat steeds meer vrouwen evenveel blijven werken na de geboorte van hun eerste kind.
In Nederland werken zelf relatief meer vrouwen in deeltijd dan waar dan ook ter wereld.
Het Centraal Bureau van de Statistiek, dat met de cijfers kwam, verwacht dat de trend zich doorzet, "omdat we zien dat bij het opleidingsniveau nu voor het eerst in de geschiedenis de 30-jarige vrouwen vaker hoog zijn opgeleid dan de mannen. Bij de generaties die daaronder komen, zien we hetzelfde fenomeen. Meisjes doen het ook op middelbaar onderwijs en HBO, overal, beter."