De overheid heeft nogal wilde groene plannen voor Nederland. Volgend decennium moeten we al verregaande plannen hebben geïmplementeerd en moeten we ook nog eens voldoen aan de eisen van het 'Akkoord van Parijs'. De groene obsessie heeft haar klauwtjes nu zo diep in Nederland gezet, dat zelfs de VVD komt met 'liberale' duurzame beleidsvoorstellen. Big business, zoals ze het daar zouden noemen.
Helaas werken niet alle steden even goed mee. Utrecht en Leiden doen goed hun best, maar heel veel steden scoren maar matig. Zelfs Amsterdam scoort 'redelijk', als het gaat om de groene ambities van het bestuur. Maar goed, in Utrecht willen ze zelfs de bevoorrading van de winkels in het centrum alleen toelaten als het wagens zijn die niets uitstoten. Dat gaat wel heel erg ver.
De steden met de minste ambitie worden aangevoerd door Venlo, gevolgd door Almere en Leeuwarden. Ook Apeldoorn, Enschede, Alphen aan den Rijn en Zoetermeer scoren een onvoldoende op de lijst.
Natuur en Milieu noemt het opvallend dat er geen verband is tussen de politieke kleur van colleges en de duurzame ambities van een stad. Zo zit GroenLinks in het college van hekkensluiter Venlo, en ook in steden als Arnhem en Zwolle, die 'matig' scoren. Amsterdam, waar GroenLinks de dienst uitmaakt, scoort 'redelijk'.
Blijkbaar maakt het niet uit of het nu een links bestuur is, of een rechts bestuur, daar schijnt geen relatie tussen te zitten met betrekking tot 'groen beleid'. Zelfs als GroenLinks in een coalitie zit, maakt dat dus helemaal niet uit. Dat zie je bijvoorbeeld goed als je kijkt naar het bestuur van Amsterdam. Een geheel 'links' en 'groen' bestuur, maar de stad scoort maar 'redelijk'. De regering gaat het nog heel moeilijk krijgen met het behalen van de 'Klimaatdoelen'.