Het is één van die uitspraken in de categorie 'ja, we weten het allemaal, maar we spelen graag even mee'. Zo ook de uitspraak van staatssecretaris Broekers-Knol (VVD) die de in ongenade gevallen Mark Harbers (VVD) opvolgt. Harbers verliet het dobberende schip het ministerie van Justitie en Veiligheid nadat bleek dat hij had geklungeld met cijfers over criminele asielzoekers. Waar staatssecretaris Harbers faalde met de output van gegevens en dit leidde tot zijn opstappen daar moet Broekers-Knol nu orde op zaken stellen. Ze is als het ware de laatste hoop van de VVD om haar 'law and order'-imago in stand te houden. Faalt Broekers-Knol dan faalt de VVD. De ironie wil dat Harbers is vertrokken, maar zelfs zonder de gemaakte fouten zou de Tweede Kamer foutief zijn geïnformeerd. Immers laten duizenden politie-agenten weten dat de
invoer van de criminaliteitscijfers onbetrouwbaar is. Zo zouden agenten vaak misdaden van hun meerderen moeten 'verdoezelen' door bepaalde vormen van misdaad onder een andere (minder zwaar) misdrijf te categoriseren in het IT-systeem.
De fout van Harbers was onhandig, maar gezien het feit dat de invoer al niet op orde is, maakt het eigenlijk weinig uit. Aan Broekers-Knol nu de taak om het gehavende schip weer vlot te krijgen. Volgens Broekers-Knol is er in ieder geval één speerpunt, en dat is het vaker laten slagen van de uitzetting van illegalen en ongedocumenteerden naar land van herkomst. Het opmerkelijke hieraan is het dat
de motie van Thierry Baudet (FVD) uit mei 2017 alsnog uitvoer gaat krijgen, ondanks dat de VVD destijds
tegen stemde.
Zo stelt Bente Beckers (VVD):
"Een land als Ivoorkust krijgt 208 miljoen euro aan Europees ontwikkelingsgeld. Daar moeten we voorwaarden aan stellen."
Een intelligent plan, maar niet
bijster origineel. Toch is het goed dat het plan van Baudet opvolging krijgt en steun van staatssecretaris Broekers-Knol:
"Het kan niet zo zijn dat een land geld krijgt en weigert mensen terug te nemen."
De staatssecretaris heeft laten weten kabinetsbreed keihard te werken" aan een oplossing van dit probleem, via
NOS.nl. Zo snel kan het gaan dus. Van 24 Kamerleden die vóór de motie stemden naar een meerderheid binnen enkel weken. Maar het is niet FVD dat mag claimen 'wij hebben het probleem opgelost', de VVD dan weer wel.