Als een burger overlijdt komt zijn geld toe aan de staat. Dat vindt Paul Ulenbelt van de SP.
Over het algemeen zijn socialisten tegenwoordig te verstandig om al te openlijk te zeggen wat ze echt geloven: dat alleen het collectief er toe doet, het individu en zelfs de familie niet. Het geld dat u verdient, is niet van u, maar in van de staat. Die strijkt vervolgens met de hand over het hart waardoor u een deel in uw beurs mag houden, maar daar moet u Den Haag eigenlijk op uw knieën voor bedanken.
Dat geloven ze wel, maar durven ze publiekelijk niet toe geven. Niet zo gek aangezien de gemiddelde burger daar toch echt anders over denkt. Die denkt: 'Wat ik verdien is van mij'. Ja, zelfs 'de gewone arbeider' denkt zo.
Daarom ben ik Paul Ulenbelt van de SP dankbaar dat hij duidelijk maakt op Twitter hoe hij en zijn partij werkelijk over dit soort zaken denken. In dit specifieke geval heeft hij het over erfenissen.
Waarom is het bezit van je ouders jouw bezit? Past niet bij individualisme. Wel bij CDA denken.
Paul Ulenbelt (@paululenbelt) July 28, 2013
... Omdat erfelijkheid van rijkdom een beloning is zonder zelf geleverde prestatie.
Paul Ulenbelt (@paululenbelt) July 28, 2013
U ziet dat hij werkelijk geen benul heeft waar het liberalisme voor staat. Een liberaal gelooft, zoals twitteraar Johan Druyff terecht opmerkt, dat de staat een 'noodzakelijk kwaad' is en dat de burger voorop staat. Let wel, de burger is niet alleen 'de individuele eenling', maar ook de familie. De staat dient niet alleen het individu (zoveel mogelijk) met rust te laten, maar ook het gezin.
In opzicht alleen al is het dus logisch dat kinderen van hun ouders erven. Het is de natuurlijke gang van zaken.
Daar komt bij dat veel ouders tijdens hun leven bewust minder spenderen dan ze verdienen om nog in het onderhoud van hun kinderen te kunnen voorzien - ja, ook als ze dood zijn. Het is aan hen, niet aan de staat, wat ze met hun geld of bezittingen doen. Ja, zowel tijdens hun leven als daarna (via een testament).
Tenslotte zijn successierechten (doodsbelastingen), hoge of lage, onverdedigbaar om het simpele feit dat er al belasting over is betaald. De ouder heeft er belasting over betaald bij zijn leven, vervolgens wordt er nog een keer belasting over betaald bij zijn overlijden. Dat is niets meer of minder dan staatsverrijking over het lijk van de burger.
Ulenbelt - en met hem elke echte socialist - vindt dat maar onzin. Uw geld behoort immers in eerste én laatste instantie toe aan de staat. Het individu en zijn kinderen doen er niet toe.
Kan iemand mij uitleggen wat dit soort uitbuiters - want dat zijn het - in de Tweede Kamer doen?
Overigens is er nog iets opvallends aan Ulenbelts verdediging van (onbeperkte) erfbelasting: hij herhaalt keer op keer dat de Romeinen er voor het eerst mee kwamen. Nu is dat niet juist - het waren de Egyptenaren die het verzonnen, waarna de Romeinen het van ze overnamen - maar, zoals Marie Hemelrijk terecht opmerkt op Twitter, is het nogal ironisch dat "erfbelasting ingevoerd is toen men slavernij nog normaal vond". Blijkbaar ontgaat Ulenbelt dat... of vindt hij dat eigenlijk wel prima: de mens als slaaf van de staat.