Een interessant commentaar van een onwaarschijnlijke politieke analist geeft een onthullend inkijkje in de politieke heisa die dit jaar wel eens los zou kunnen gaan barsten.
Wie geïnteresseerd is in linkse verongelijktheid, islamitisch slachtofferdenken en andere vormen van socialistisch Calimero-gehuil heeft al sinds jaar en dag daar een bestemming op internet voor: Joop.nl. Op kosten van VARA-leden en de belastingbetaler mogen Francisco van Jole en co. daar ongelimiteerd weinig rendabele opinies pushen. Ik schrijf vandaag echter niet om Joop.nl af te kraken (zie deze inleiding maar als een soort noodzakelijke disclaimer dat ik nog altijd geen fan ben van dit medium), maar juist om Joop-bijdrager Han van der Horst een kans te geven zijn mening ook voor een minder selectief publiek te brengen, want hij heeft een interessant artikel geschreven.
Ik ben er namelijk al stilletjes vanuitgegaan dat het kabinet-Rutte II de zogeheten rit uitzit, en de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen dus zullen plaatsvinden in maart. Maar de Jopist van het eerste uur Van der Horst weet dat allemaal nog niet zo zeker. Hij zit dingen gebeuren die wel eens het einde van Rutte II zouden kunnen inluiden:
"Eind vorige week kwam Jeroen Dijsselbloem, de spijkerharde minister van Financiën, ineens op voor de koopkracht van senioren. Die dreigen er volgend jaar ondanks alle hosanna-verhalen over economische groei toch 0,7% op achteruit te gaan. Ze zijn al een decennium de pineut en nu moet dat volgens de zuinige bewindsman eindelijk gekeerd worden. Premier Mark Rutte plaatste daar vraagtekens bij. De tijden waren volgens hem niet zo schitterend als zij leken en hij wees op de noodlottige gevolgen van de Brexit voor de Nederlandse economie. Was hier een eerste haarscheur te zien in de coalitie? Wis en zeker [...]."
Van der Horst wijst er op dat de peilingen voor zowel VVD als PvdA aangeven dat de partijen flinke klappen gaan oplopen. De VVD zou zomaar 20 zetels kunnen verliezen, en de PvdA zelfs 30. Een politieke aardsverschuiving staat op het punt los te barsten als deze partijen zich niet op de één of andere manier weten los te rukken van de - weinig populaire - politieke erfenis van het kabinet-Rutte II.
En dus besluit Van der Horst:
"Er zal eerst een hoop heisa komen. Je zult zien dat zowel VVD als PvdA bij de begrotingsbehandeling ineens heel erg kritisch worden. En dan laten ze de boel ploffen op een geschikt moment, het mooist zou zijn een week of wat vóór, of een week of wat na het kerstreces, in ieder geval niet in een periode zonder talkshows. Dat spel wordt nu voorzichtig op de wagen gezet met beloftes aan senioren."
Ik moet eerlijk zeggen: er zit een hoop in. VVD en PvdA kunnen hun verlies alleen beperken als ze in de aanval gaan. Als de oppositiepartijen de toon mogen zetten en daardoor VVD en PvdA in de verdediging gedrukt worden hebben ze de aankomende verkiezingen reeds bij voorbaat verloren. De enige manier om te voorkomen dat dát gebeurt, is om het verhaal van dit kabinet dan ook eerder af te sluiten dan de verkiezingscampagne begint.
En dat is dan jammer maar helaas, voor de fetisjisten van stabiel bestuur, want ook dit kabinet zal daarom niet de rit uitzitten. Maar goed, in Nederland is dat nu eenmaal toch eerder regel dan uitzondering. En Rutte II was dan ook op geen enkel moment in de afgelopen vier jaar een positieve uitzondering die een wereld van verschil kon maken. Het is dan ook alleen maar toepasselijk dat het einde van dit kabinet net zo weinig roemrucht of uniek is.