Duitsland en Italië zijn tegenwoordig niet de beste vrienden, want de populistische regering van Italië ligt zwaar in de clinch met Duitsland vanwege het immigratiebeleid. Volgens de Italianen is het 'Wir schaffen das' van Merkel het symbool voor het falen van het Europese migratiebeleid. Vooral de landen aan de Middellandse Zee hebben er last van.
Boten vol met migranten steken de binnenzee over om Italië, Griekenland, of Spanje te bereiken. Dat heeft voor nogal wat spanningen gezorgd. Niet alleen tussen Duitsland en Italië, maar ook in Duitsland zelf. De regering viel bijna, omdat de zusterpartij van Merkels CDU, het CSU, dreigde om te stoppen als het beleid rondom migratie niet werd aangescherpt.
Duitsland heeft volgens minister Horst Seehofer (Binnenlandse Zaken) een akkoord bereikt met Italië over het terugnemen van migranten. ,,Alleen de handtekeningen van mijn Italiaanse collega en mijzelf ontbreken'', zei de CSU-politicus vandaag in de Bundestag, de Duitse Tweede Kamer. Door het akkoord kan Duitsland voortaan migranten terugsturen die al in Italië zijn geregistreerd. Duitsland maakte eerder al dergelijke afspraken met Spanje en Griekenland.
Seehofer zei dat het vermoedelijk nog een paar dagen duurt tot de ondertekening een feit is. ,,Om reiskosten te besparen, wisselen we de papieren uit", aldus Seehofer. ,,Maar het is gelukt." Bronnen rond het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zeggen overigens dat de onderhandelingen pas zijn afgesloten als de deal is ondertekend.
Dit zal overigens een kortstondig einde zijn van de frictie tussen deze twee landen. Ze hebben allebei een fundamenteel ander beleid en Italië probeert samen met Oostenrijk en de Visegrad-landen een andere Europese richting te verkrijgen omtrent migratiebeleid. Stukje bij beetje verandert Duitsland. Dat is maar goed ook.