Ze vrezen voor het antwoord.
De Spaanse regering heeft laten weten dat niet van plan is om Catalonië een referendum toe te kennen over onafhankelijkheid.
Dat bericht het Vlaamse De Standaard."Niemand staat boven de soevereine wil van alle Spanjaarden," aldus de nummer twee van de nationale regering, Soraya Saenz de Santamaria. "Het is aan alle Spanjaarden om te beslissen wat Spanje is en hoe het zich organiseert."
Aangezien niemand eraan twijfelt dat Catalanen een ander volk zijn is dat een beetje een vreemde statement. Op deze manier bepaalt het meerendeel namelijk welke gebieden het zich toeëigent. Het is dan niet heel vreemd dat die meerderheid vervolgens eist dat Catalonië onderdeel blijft van Spanje; het is een schitterende regio, met een mooie stad als Barcelona.
De Catalaanse president Artur Mas heeft zaterdag een decreet ondertekend waarmee de datum voor het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid op 9 november gezet wordt. De regering is onmiddellijk een procedure opgestart om hiertegen in beroep te gaan bij het Grondwettelijk Hof, meldt de vicepremier. Met dat beroep wordt het decreet en de eerder getekende wet meteen opgeschort.
De vraag is nu wat Mas doet? Doet hij een stapje terug en luistert hij naar zijn in theorie politieke bazen in Madrid, of doet hij wat zijn eigen Catalaanse volk wil, te weten een referendum houden en kijken wat men stemt? En wat gebeurt er als het Hof verklaart dat de nationale regering gelijk heeft maar de Catalanen toch doen waar ze zin in hebben?
Wat mij betreft is deze kwestie vrij simpel: ieder volk heeft het recht om zijn eigen toekomst te bepalen, Catalanen dus ook. Als zij niet langer onderdeel willen vormen van Spanje is dat hun beslissing, niet die van De Santamaria (of welke Madrileen dan ook).
Daar komt nog eens bij dat het beter is om de overheid regionaal en lokaal te organiseren dan nationaal. Hoe kleiner de schaal, hoe effectiever, en hoe gemakkelijker het is om politieke leiders verantwoordelijk te houden voor hun daden. Dat alleen moet reden genoeg zijn om de Catalanen hun zin te geven.
Helaas acht ik de kans klein dat dit plan doorgaat. De gemiddelde overheid is immers niet van plan om macht af te staan; David Cameron van Groot-Brittannië is wat dat betreft een uitzondering. Hij durfde het aan en won uiteindelijk. Andere regeringen zullen zo'n risico veel minder snel nemen; stel je voor dat je die mensen niet meer kunt belasten! Dat moet je natuurlijk niet willen als politicus.