Premier Rutte wil dat de NPO, zonder financiële steun van de overheid, de organisatie van het Songfestival gaat bekostigen. "Ik denk niet dat het een populaire gedachte is," aldus de minister-president. Dat meldt Het Parool.
Bij WNL op Zondag gaf Rutte vandaag aan dat de NPO wat hem betreft is aangewezen op hun bestaande budgetten. Het Eurovisie Songfestival zou zo'n 30 miljoen euro kosten al lukte het Zweden om dit met 15 miljoen euro voor elkaar te krijgen.
Al vrij snel krabbelt hij echter wel iets terug en zegt 'eerst te willen kijken hoe het loopt'. Wat hem betreft is het niet de bedoeling om er maar direct belastinggeld in te gaan steken. We kunnen er dus haast wel zeker van zijn dat er uiteindelijk wél belastinggeld in zal gaan worden gestoken, want de vuistregel bij gesubsidieerde instellingen is dat er áltijd meer geld nodig is.
Kijk alleen maar naar de uitzonderingspositie voor Matthijs van Nieuwkerk en Giel Beelen, die in 2016 respectievelijk 580.000 en 440.000 euro per jaar binnen wisten te harken. Vooral Van Nieuwkerk meent nog steeds recht te hebben op deze uitzonderingspositie, in plaats van terug te schalen naar de Balkenende-norm van 184.000 euro. Daar wilde BNN-VARA zonder al te veel tegenstribbelen gewoon aan meewerken. Als dat beleid enige indicatie is, kun je wel nagaan hoe dat met programma-budgetten gaat.
Argumenten over dat het Songfestival zichzelf wel terug zal gaan betalen, valt ook over te twisten. Mocht het Amsterdam worden, dan kun je ervan op aan dat verkeershinder, overlast en allerlei veiligheidsmaatregelen enige eventuele winst al direct tenietdoen. Ik hoop dan ook dat Rutte voet bij stuk houdt, maar als hij een electoraal gunstig succesje nodig heeft kan het zomaar zijn dat hij de knip trekt en even bijspringt met een paar miljoen.